U izvješću Svjetske banke istaknuta važnost ljudskog razvoja za uspješnu zelenu tranziciju u Europi

In Bankarstvo
the world bank

U vremenu kad se svijet i dalje bori s posljedicama klimatskih promjena, u javnim politikama usmjerenima na smanjenje emisija stakleničkih plinova i razdvajanje gospodarstva od potrošnje prirodnih resursa moraju se uzeti u obzir i neželjene posljedice zelene tranzicije, osobito za siromašne i ranjive.

Klimatske promjene velik su izazov našeg vremena te europski zeleni plan služi kao odgovor Europske unije na taj problem. Uz različite propise, politike i intervencije, uspjeh zelene tranzicije ovisi i o uključivanju odgovarajućih politika ljudskog razvoja u taj proces.

U svojem regionalnom izvješću „Europski zeleni plan u službi ljudi: uloga ljudskog razvoja u zelenoj tranziciji” Svjetska banka prepoznala je politike obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite kao ključne za uspješnu zelenu tranziciju u Europi.

„Politike ljudskog razvoja nužne su za poštenu i pravednu zelenu tranziciju”, rekla je Gallina A. Vincelette, direktorica Svjetske banke za EU. „U tim se politikama mora osigurati da nitko ne ostane zapostavljen. Na primjer, politike socijalne zaštite ključne su za ublažavanje troškova tranzicije, dok obrazovni sustavi moraju olakšati dugoročne promjene u potporu zelenoj tranziciji.”

U izvješću se ističe da zelena tranzicija može nejednako utjecati na pojedince i regije u Europi. Koristit će prosperitetnim, inovativnim regijama s visokokvalificiranom radnom snagom, ali bi mogla biti izazov za slabije razvijena područja. Kako bi se to ublažilo, radnici u sve manjim ugljično intenzivnim industrijama zahtijevaju pristup programima osposobljavanja i prekvalifikacije koji su usklađeni s potrebama zelenih industrija u nastajanju i koordinirani sa zavodima za zapošljavanje kako bi im se pružile prilike na tržištu rada. Državni programi i agencije na tržištu rada moraju promijeniti svoj pristup kako bi radnicima pomogli pronaći radna mjesta tijekom zelene tranzicije.

Studenti i radnici trebaju kvalitetne temeljne vještine kako bi iskoristili prilike koje pruža zelena tranzicija. Države članice EU-a moraju modernizirati svoje tehničko i strukovno obrazovanje i sustave osposobljavanja, a obrazovni sustavi moraju djelovati sada kako bi dugoročno poboljšali temeljne vještine (računanje, pismenost i socioemocionalne vještine) i poticali razvoj tehnologija za smanjenje emisija i promjenu sklonosti potrošača.

U izvješću su opisana četiri kriterija za uspješnu zelenu tranziciju: učinkovitost, efikasnost, održivost i ostvarivost. Za svaki kriterij razmatrani su posebni aspekti tranzicije.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design