U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači

In Zaposlenost / plaće
nezaposleni

Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U pravnim osobama bile su zaposlene 1.314.343 osobe, što je za 9.094 osobe ili 0,7 posto više nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani zaposlenih u pravnim osobama bilo je 1,9 posto manje.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem veljače bilo 184.610 zaposlenih, što je 2.229 ljudi ili 1,2 posto više nego u veljači. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama veći je za 1,5 posto.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem ožujka bilo 19.101, pao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto (21 poljoprivrednik), a na godišnjoj je pao za 0,4 posto.

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pokazuje rast na mjesečnoj razini u svim djelatnostima osim u financijama i osiguranju, pri čemu je najviše porastao u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, za 1,3 posto.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini povećan za jedan posto, na 225.287, a u trgovini je porastao za 0,4 posto, na 201.117 osoba. U građevinarstvu je krajem ožujka bilo 100.234 zaposlena, 1,1 posto više nego u veljači.

Na godišnjoj razini najizraženiji pad broja zaposlenih zabilježen je u poslovanju nekretninama, za 13,9 posto, na 8.259 zaposlenih. U turizmu i ugostiteljstvu broj zaposlenih istovremeno je pao za 12,2 posto, na 61.913.

Najveći postotni rast broja zaposlenih na godišnjoj razini ostvaren je u informacijama i komunikacijama, za 3,5 posto, na 46.316 zaposlenih. U prerađivačkoj industriji broj zaposlenih pao je za 2,9 posto, trgovini 3,7, a građevinarstvu je povećan za 1,1 posto.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem ožujka u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 155.588 nezaposlenih, što je na mjesečnoj razini pad za 4,2 posto, a na godišnjoj rast za 8,5 posto. Po podacima HZZ-a, krajem ožujka u evidenciji nezaposlenih bilo 6.798 osoba manje nego krajem veljače.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, za ožujak je 9,3 posto, što je za 0,4 postotna boda manje nego u veljači, pokazuju podaci DZS-a. (H)

You may also read!

bienenfeld

Bienenfeld: Zagreb i ove godine očekuje rekordne turističke rezultate

Zagreb bi u u turizmu ove godine, na temelju najava i dosadašnjeg prometa, mogao dosegnuti rekordne rezultate dolazaka i

Read More...
avion

Prvi zrakoplov nove flote A220 Croatia Airlinesa odjeven u novo ruho

Dizajn znaka približava se dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka postala prepoznatljiva. U godini u kojoj obilježava svojih 35

Read More...
Studenac

Studenac iduće godine otvara novi distribucijski centar u Velikoj Gorici

Trgovački lanac Studenac u drugom kvartalu iduće godine planira otvoriti novi distribucijski centar na površini većoj od 36 tisuća

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design