U pet godina u proizvodnju pršuta uloženo 150 milijuna kuna

In Sajmovi i izložbe
prsut

Na 6. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu, koji se održava 23. i 24. kolovoza, titulu šampiona odnio je pršut Smjeli iz Dugopolja. Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tijekom dva dana okuplja zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i izlagače iz Hrvatske i regije.

„Iako trenutna proizvodnja pršuta ne podmiruje ni 50 posto potreba domaćeg tržišta, ohrabruje činjenica da se u posljednjih pet godina u nove pogone za proizvodnju pršuta s najnovijom tehnologijom investiralo preko 150 milijuna kuna,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević povodom jučerašnjega svečanog otvorenja manifestacije.

Kovačević ističe da je pršut i ključ turizma kakvome težimo, dodane vrijednosti i za goste s većom kupovnom moći. Naime, gosti traže autentičan doživljaj i upoznavanje načina života i tradicije kroz enogastro ponudu, a proizvodi sa zaštitom zemljopisnog podrijetla na tržištu mogu postići i dvostruko veću cijenu.

Hrvatska je inače na razini EU oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom izvornosti zaštitila čak 21 tradicionalni autohtoni proizvod, a među njima i četiri hrvatska pršuta.

„Vjerujemo da će proizvođači pršuta, posebno veliki, kroz sustav kooperacija kvalitetnije organizirati sirovinsku proizvodnju i da ćemo u budućnosti potrebe naše industrije podmirivati iz vlastitoga svinjogojskog uzgoja. Dobra sirovina je uz standardnu tehnologiju proizvodnje ključni preduvjet za vrhunsku kvalitetu pršuta,“ naglasio je Kovačević.

Organizatori festivala su Turistička zajednica Grada Drniša s Gradom Drnišem i Udrugom proizvođača drniškog pršuta. Cilj je poticanje proizvodnje te promocija autohtonih i tradicionalnih proizvoda, rukotvorina koje se temelje na tradiciji i izvornosti, ostalog kulturnog i tradicionalnog sadržaja te razvoj i promocija ukupne turističke ponude grada Drniša s naglaskom na gastronomiju. Naime, uz pršutare, kojima će se dodijeliti nagrade i priznanja, na festivalu se predstavljaju i proizvođači sira, vina, meda te ostalih domaćih proizvoda.

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
dan-poduzetnika

HUP: Uz uklanjanje prepreka gospodarski rast mogao bi biti i brži

Hrvatsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u EU, ali rast bi mogao biti još brži, a Hrvatska bi mogla

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design