U prvom tromjesečju Kanditu prihodi rasli 6 posto, a EBITDA za 23 posto

In Tvrtke i tržišta
Kandit

Konditorska industrija Kandit u prvom je tromjesečju ostvarila rast ukupnih prihoda za šest posto te rast EBITDA za 23 posto, objavili su u petak te kompanije.

“U prvom kvartalu 2021. godine Kandit je nastavio ostvarivati pozitivne poslovne učinke unatoč poslovanju u uvjetima pandemije. Ostvaren je rast ukupnih prihoda od šest posto, dok su prihodi od prodaje veći za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Bitno je istaknuti da je nastavljen rast EBITDA koja je za prvi kvartal ove godine veća za 23 posto”, izjavila je u priopćenju članica Uprave Dajana Mrčela.

Navodi se kako je i u zahtjevnom poslovnom okruženju Kandit fokusiran na daljnje unaprjeđenje poslovanja kroz efikasno upravljanje troškovima, tehnološki napredak te inoviranje proizvodnog programa.

Projekti, koji su u 2020. zbog krize izazvane pandemijom covid-19 stopirani ili prolongirani, realizirat će se ove godine te su sve razvojno-marketinške aktivnosti usmjerene na njihovu realizaciju, najavili su iz Kandita.

U priopćenju podsjećaju i da je prodaja u konditorskoj industriji u značajnoj mjeri sezonskog karaktera. “Dok je u 2020. godini već u prvom kvartalu zabilježen slabiji promet za prigodni program, ove se godine osjetio određeni potrošački optimizam te je program za uskrsne blagdane i obilježavanje određenih datuma realiziran prema planu, kako u Hrvatskoj tako i na izvoznim tržištima”, navode iz Kandita.

Neto dobit lani 9,1 milijun kuna

Ta je osječka konditorska tvrtka na svojim intenet strancama objavila i revidirano financijsko izvješće za 2020. godinu, prema kojemu je neto dobit Kandita u prošloj godini iznosila 9,1 milijun kuna, što je značajno povećanje u odnosu na godinu ranije kada je bila 1,9 milijun kuna.

EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je iznosila 34,1 milijun kuna, što je rast od 23,6 posto u odnosu na 2019. godinu.

Mrčela u priopćenju ističe kako su “fokusiranje na realizaciju profitabilnih programa, optimizacija troškova i fleksibilnost u prilagođavanju situaciji s koronavirusom rezultirali ostvarenom EBITDA od 34,06 milijuna kuna u 2020. godini, uz maržu od 13,5 posto odnosno rastom od 24 posto u odnosu na 2019. godinu”.

Izvozna orijentacija tvrtke te realiziranje novih poslova na izvoznim tržištima rezultirali su udjelom izvoza u prihodima od prodaje od 47 posto, istaknula je.

Po podatcima iz izvješća, poslovni prihodi Kandita lani su ostvareni u iznosu od 251,8 milijuna kuna i niži su 4,3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 6,1 posto, na 245,2 milijuna kuna. Pritom na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 129,1 milijun kuna i manji su 9,2 posto, dok je na inozemnim tržištima ostvareno 116,1 milijun kuna prihoda od prodaje ili 2,3 posto manje.

Na hrvatskom tržištu je ostvareno 53 posto, a na inozemnim tržištima 47 posto realizacije, navodi se u izvješću. Poslovni rashodi prošle su godine iznosili 238,7 milijuna kuna i manji su za 6,8 posto nego u 2019. godini.

U priopćenu Kandita se ističe da su preduvjet rasta i razvoja investicije i kontinuirano ulaganje u nove projekte tako da je u 2020. godini realizirano 1,9 milijuna kuna kapitalnih ulaganja.

Najznačajniji projekti usmjereni su na tehnološko unapređenje procesa proizvodnje čime se osigurava podloga za optimizaciju troškovne učinkovitosti i povećanje kapaciteta, naglašavaju iz Kandita. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design