U veljači pad broja zaposlenih za 0,6 posto

In Zaposlenost / plaće
zaposlenici

Krajem veljače u Hrvatskoj je bilo 1,5 milijuna zaposlenih, što je 0,6 posto manje nego u siječnju i 2,2 posto manje nego u veljači lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,7 posto na mjesečnoj razini pala za 0,1 postotni bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u veljači je u Hrvatskoj bilo 1.506.732 zaposlenih, što je za 8.556 osoba ili za 0,6 posto manje nego krajem siječnja. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih je pao za 2,2 posto.

U pravnim osobama bilo je zaposleno 1.305.229 osoba, što je za 8.885 osoba ili 0,7 posto manje nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani pad je iznosio je 2,4 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem veljače bilo 182.381 zaposleni, što je 388 ljudi ili 0,2 posto više nego u siječnju. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 0,9 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem veljače bilo 19.122, pao je na mjesečnoj razini za 0,3 posto, dok je godišnjoj pao za 0,4 posto.

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje pad na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, pri čemu je najviše pao broj zaposlenih u djelatnosti rudarstvo i vađenje za 2,2 posto, na 3.833 zaposlenih. Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov imaju pad od 1,9 posto, odnosno ukupno 24.779 zaposlenih. Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje ima pad od 1,5 posto, te je krajem veljače ta djelatnost imala 111.137 zaposlenih.

Broj zaposlenih je na mjesečnoj razini porastao u dvije djelatnosti – u informacijama i komunikacijama za 0,4 posto, na 45.965 ljudi, te u poslovanju nekretninama za 0,2 posto, na 8.218 zaposlenih. U građevinarstva je broj zaposlenih zadržao razinu iz siječnja te ih je bilo 99.174.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao za 0,7 posto, na 223.158 osoba, dok je u trgovini pao za 0,8 posto, na 200.314 osobe.

Na godišnjoj razini najizraženiji pad broja zaposlenih zabilježen je u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem veljače ove godine zapošljavaju 15,1 posto manje radnika nego krajem veljače prošle godine.

Osjetniji pad, za 12,7 posto, zabilježen je i u djelatnosti poslovanja nekretninama, dok djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih, prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, bilježe padove za 3,5 posto odnosno 3,8 posto.

Od ukupno 19 područja djelatnosti za koje DZS objavljuje podatke, njih šest je krajem veljače ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem veljače u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 162.386 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 1,8 posto, a na godišnjoj rast za 17,7 posto. Po podacima HZZ-a, krajem veljače je u evidenciji nezaposlenih bilo 2.959 osoba manje nego krajem siječnja.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u veljači je tako iznosila 9,7 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u siječnju godine, pokazuju podaci DZS-a. (H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design