Ivan Jandrić iz Addiko banke ponovno izabran za predsjednika Udruženja banaka HGK

In Bankarstvo
1-Ivan_Jandric

Članice Udruženja banaka HGK na jučer održanoj izbornoj sjednici jednoglasno su izabrale člana Uprave Addiko banke Ivana Jandrića za predsjednika Udruženja u slijedećem četverogodišnjem mandatu, a za njegove zamjenike izabrani su član Uprave Hrvatske poštanske banke Anto Mihaljević i direktorica Financiranja Zagrebačke banke i Mirela Budojević Čulo.

„Udruženje će nastaviti provoditi aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za bankarski sektor, a posebno one koje se odnose na razvoj financijske pismenosti građana i poslovnih subjekata te na unaprijeđenje zakonodavnog okvira“, rekao je Jandrić i dodao kako očekuje nastavak suradnje s relevantnim institucijama (Ministarstvo financija, HNB, HANFA, HBOR, Hrvatska agencija za osiguranje depozita, FINA) te razmjenu mišljenja o aktualnim temama od kojih je zamjena hrvatske kune eurom svakako jedna od važnijih. “HGK je dobra poluga za raspravu i komunikaciju zajedničkih stavova i inicijativa prema drugim gospodarskim sektorima i nadležnim institucijama” poručio je Jandrić.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher rekao je kako će HGK nastaviti povezivati banke i gospodarstvenike kroz komorski sustav. „Upravo u doba globalne pandemije važnost povezivanja financijskih institucija, naročito banaka i gospodarstvenika došla je do izražaja što potvrđuju i brojni upiti i zahtjevi gospodarstvenika koje HGK svakodnevno zaprima i koje rješavamo u komunikaciji s financijskim institucijama, bilo da se radi o odgovorima na upite, sastancima ili tematskim edukacijama,” kazao je potpredsjednik HGK.

Na sjednici se raspravljalo i o dvije teme koje su banke istaknule kao izuzetno važne u ovom trenutku. Tako je direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marija Hrebac održala izlaganje o novom Zakonu o sustavu osiguranja depozita koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a o zamjeni hrvatske kune eurom s posebnim naglaskom na ulogu banaka u cijelom procesu govorio je viceguverner HNB-a dr.sc. Michael Faulend.

Podneseno je i detaljno izvješće o radu Udruženja u prethodnom mandatu tijekom kojeg je raspravljano o nizu tema koje su bankama značajne (PSD2, implementacija Zakona o platnom prometu, IFRS 9, GDPR, SEPA i dr.), dana su očitovanja na zakone i podzakonske akte u proceduri izrade, nastavljena je suradnja s nadležnim institucijama te suradnja s drugim gospodarstvenicima i stranim institucijama.

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design