U Zagorju lani rekordnih 402 tisuće noćenja, broj dolazaka porastao za 8,26 posto

In Iz zemlje
turizam

Turistički rezultati Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu bolji su i od rekordne 2019. godine, pri čemu je zabilježeno je 190.456 turističkih dolazaka te 402.061 noćenje, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u Termama Jezerčića u Donjoj Stubici.

Porast dolazaka u odnosu na 2022. godinu iznosi 8,26 posto i po prvi put u povijesti prešao je brojku od 400.000, dok je noćenja bilo 8,98 posto više. Naglašeno je i da je prvi put zabilježen veći udio stranih gostiju. Naime, kod dolazaka je stranih gostiju bilo 51,06 posto, u odnosu na 48,94 posto domaćih, dok je kod noćenja udio stranih gostiju bio 52,01 posto, a domaćih 47,99 posto.

„Rastao je i broj kupača na našim kupalištima, broj turista koji su boravili u našim kampovima, ali i onih koji su dolazili u privatne smještaje, u kuće za odmor i OPG-ove, a rastao je i broj noćenja i dolazaka turista u naše hotele koji su još uvijek glavni generator ukupnog dolazaka i noćenja. Možemo reći da smo u apsolutno svim sektorima ne bolji od 2022. godine, nego smo bolji i od rekordne 2019. godine”, istaknuo je župan Željko Kolar, predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Naglasio je i kako se veći iskorak u turizmu može učiniti jedino investicijama te da se ozbiljniji rast broja kreveta očekuje 2025., odnosno 2026. godine, a u planu su i novi sadržaji i manifestacije usmjereni prema mlađim generacijama, dok će ‘meta’ Turističke zajednice i hotelijera biti inozemni sajmovi.

„Ove ćemo se godine više orijentirati prema Nizozemskoj, Norveškoj, Danskoj i Belgijim jer smo dobili informaciju da smo tamo premalo prisutni, a da ima interesa za Hrvatsku, za kvalitetan kontinentalni turizam”, zaključio je župan Kolar.

Voditeljica ureda TZ Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar rekla je da u odnosu na 2013. godinu porast broja dolazaka turista u Zagorje iznosi 165,24 posto, a porast noćenja iznosi 149,04 posto.„Mislim da su to zaista sjajni rezultati, a vjerujem da ćemo za godinu dana imati i nove rekorde”, naglasila je Škrinjar.

Kada je riječ o županijama iz kojih turisti dolaze u Zagorje, tradicionalno su najjača područja Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Istarska županija, dok je među stranim gostima najviše onih iz Slovenije, Poljske i Njemačke. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design