Ulagači na svjetskim burzama oprezni, indeksi stagnirali

In Financije i gospodarstvo
wall

Na svjetskim je burzama većina indeksa prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, premda su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo i premda svi podaci ukazuju na oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 33.875 bodova, dok je S&P 500 ojačao jedan bod, na 4.181 bod. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,4 posto, na 13.962 boda.

U fokusu ulagača prošloga su tjedna bili kvartalni poslovni rezultati velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Facebook…

I premda su gotovo sve te kompanije ostvarile bolje rezultate nego što se očekivalo, dionice nekih od njih su dobile, a neke izgubile na vrijednosti. I većina ostalih kompanija izvijestila je o rastu zarada.

Od 303 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih oko 87 posto zabilježilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

„Investitori prate doista značajno bolje rezultate kompanija nego što se očekivalo, kao i procjene daljnjeg poslovanja. No, vjerujem da je puno optimizma već ugrađeno u tržište, pa upozoravamo investitore da očekuju povećana kolebanja na tržištu”, kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments. Podršku tržištu pružili su i solidni gospodarski pokazatelji.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u prvom tromjesečju po anualiziranoj stopi od 6,4 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na ubrzanje oporavka gospodarstva, nakon golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Uz to, podaci ukazuju na rast potrošnje u SAD-u, kao i na poboljšanja na tržištu rada.

Prošloga je tjedna objavljeno i da je BDP Europske unije u prvom tromjesečju pao za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je pao 0,5 posto.

U odnosu na isto lanjsko razdoblje, BDP EU-a pao je u prvom tromjesečju 1,7 posto, što je najmanji pad od početka pandemije na početku 2020. godine.

Stoga se i na europskim burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 6.969 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 6.269 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je 1 posto, na 15.135 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 0,7 posto, na 28.812 bodova. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design