Umjetna inteligencija obilježit će donošenje odluka na svim razinama politike i društva u super izbornoj 2024. godini

In Konferencije / savjetovanja
algebra

U okviru posebnog MBA programa s fokusom na 4. industrijsku revoluciju, Algebra MBA Poslovna škola organizirala je raspravu sa stručnjacima iz područja kibernetičke sigurnosti, umjetne inteligencije i političkih znanosti, ususret izborima koji očekuju Hrvatsku, Europu i svijet u 2024.

Umjetna inteligencija nije samo pružila alat za brže i lakše obavljanje poslova, već je i postala alat za širenje lažnih informacija i kibernetičkog kriminala, istaknuto je na događanju održanom jučer u Algebrinom Spark Spaceu. S obzirom na to da je u Hrvatskoj ove godine “super izborna godina”, a i zbog činjenice da će polovica populacije cijele Zemlje ove godine moći izaći na različite izbore, Algebra MBA Poslovna škola je u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca organizirala, u okviru posebnog MBA programa s fokusom na 4. industrijsku revoluciju, raspravu sa stručnjacima iz područja kibernetičke sigurnosti, umjetne inteligencije i političkih znanosti, ususret izborima koji očekuju Hrvatsku, Europu i svijet u 2024.

Okupljeni su govorili o utjecaju umjetne inteligencije na društvo i ekonomiju, uključujući teme kao što su globalne dezinformacije, lažne vijesti, deepfake, ekonomska nejednakost, tehnološka moć, kibernetički kriminal, pristranost i diskriminacija te odlučivanje vlada i korporacija.

„Ljudi su u svijetu zabrinuti zbog mogućih negativnih ishoda korištenja umjetne inteligencije. Pod posebno povećalo stavljaju se političke kampanje uoči izbora. Naime, podaci govore kako najmanje 16 država u svijetu već koristi umjetnu inteligenciju u političke svrhe, a nagađa se kako ih je i puno više. Prije svega koriste ju za širenje dezinformacija kako bi utjecali na ishod izbora“ – napomenuo je izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, predavač Algebrine MBA Poslovne škole.

„Naš mini MBA program liderima budućeg doba pruža uvid u to kako se nositi sa svim alatima modernog vremena – i kako informirano i mudro upravljati ljudima, ali i tehnološkim procesima uslijed sve većeg razvoja umjetne inteligencije i disrupcije koju ona nosi sa sobom“ – kazao je Arsen Šolić, voditelj katedre za e-Leadership Algebra MBA Poslovne škole.

U političkim kampanjama umjetna inteligencija može ubrzati i znatno povećati kvalitetu i kvantitetu sadržaja te precizno odabrati korisnike.

„Umjetna inteligencija sigurno neće pridonijeti tome da se u tim trenucima netko koristi time kao širenjem demokracije nego radi širenja upravo onih ideja i ciljeva koje želi plasirati tim skupinama i pružit će im mogućnost da u manje vremena generiraju više poruka, da u manje vremena lakše odrade neke skupine koje su im možda sklonije ili koje bi mogle biti onako na vagi“ – smatra Hrvoje Josip Balen, predsjednik HUP ICT.

„Najviše se bojimo nepoznatog. Securityem nažalost upravljamo na temelju činjenica iz prošlosti, a podaci se stalno mijenjaju. Tako i s AI, ako i obrasci i podaci koje dajemo umjetnoj inteligenciji ne budu u skladu s vremenom nećemo puno naprijed. Problem je način razmišljanja po sistemu neće mene, tržište treba osvijestiti da znaju postaviti stvari kako treba pa i kroz ovakve mini mba programe koje nudi Algebra MBA Poslovna škola“ – istaknuo je Marko Gulan, konzultant za kibernetičku sigurnost u Schneider Electric.

Zabrinutost oko korištenja umjetne inteligencije tijekom predizbornih kampanja, sve je veća u svijetu. Glavni je problem što se protiv takvog alata za širenje dezinformacija teško boriti. I dok neki smatraju da bi se protiv umjetne inteligencije trebalo boriti umjetnom inteligencijom, Kopal smatra kako je nužno donijeti rezolucije o umjetnoj inteligenciji na razini Ujedinjenih naroda kako bi ju se u cijelom svijetu stavilo pod kontrolu.

You may also read!

Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...
Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...

One commentOn Umjetna inteligencija obilježit će donošenje odluka na svim razinama politike i društva u super izbornoj 2024. godini

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ( davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design