Uskoro 33. Međunarodni kongres o zdravlju na radu 2022.

In Konferencije / savjetovanja
33. Međunarodni kongres o zdravlju na radu 2022.

33. Međunarodni kongres o zdravlju na radu 2022. (ICOH 2022), koji je prethodno planiran održati će se u Melbourneu, Australija, od 6. do 10. veljače 2022.

Organizator je Međunarodna komisija za zdravlje na radu (ICOH) najstarija i najveća znanstvena udruga u području zdravlja na radu, osnovana 1906. Danas ICOH broji više od 2000 članova iz preko 100 zemalja. ICOH je formalno povezan sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Priprema Kongresa uvelike je u tijeku ,a ICOH surađuje s drugim organizacijama za zaštitu zdravlja na radu i stručnjacima kako bi se osiguralo da Kongres prikaže najučinkovitija rješenja koja se poduzimaju u području zdravlja na radu na lokalnom,regionalnom i globalnom nivou,s posebnim osvrtom na pademijsku situaciju.

Kongres ICOH 2022, u formatu potpuno digitalnog događaja koji organizira ICOH uz potporu Australskog nacionalnog organizacijskog odbora kao suorganizatora, prirodna je posljedica iskustva stečenog tijekom ovog izvanrednog vremena obilježenog COVID-19.

Kongres ICOH prepoznat je kao najrelevantniji kongres u svijetu za stručnjake iz oblasti medicine rada, kreatore politika, akademike i istraživače u brojnim disciplinama. S temom “Dijeljenje rješenja u zdravstvu na radu kroz i nakon pandemije”, ICOH 2022 bit će forum za razmjenu znanja, raspravu o najboljim praksama i razmjenu rješenja za bolje zdravlje radnika širom svijeta.

Kongres ICOH 2022 bit će digitalno iskustvo visoke razine koje pruža vrhunski znanstveni sadržaj, dinamičnu interakciju i mogućnosti umrežavanja kako bi se osigurao okus tradicionalnog ICOH kongresa.

Za organizaciju digitalnog kongresa, ICOH je odabrao vodećeg svjetskog organizatora profesionalnih konferencija koji može ponuditi nova, zapanjujuća iskustva i pretvoriti ih u visokokvalitetna događanja diljem svijeta.

Vizualno bogata digitalna platforma rekreirat će okruženje kongresa koje će uključiti sve sesije i glavne događaje koji su tradicionalno uključeni u format ICOH kongresa. Sobe za umrežavanje, razgovori uživo, izložbeni prostori i još mnogo toga bit će predstavljeni na digitalnoj platformi.

Petodnevni znanstveni program uključivat će plenarne, poluplenarne, posebne i usmene sjednice, globalni politički forum i interaktivne poster sesije. Program će kombinirati sesije koje se emitiraju uživo i unaprijed snimljene sesije koje će biti zakazane u dvije različite vremenske zone (etapa u Rimu i pozornica u Melbourneu). Osim toga, sve sjednice bit će dostupne na zahtjev delegatima za gledanje u prikladno vrijeme. Posebne sesije, besplatni usmeni radovi i poster sesije omogućit će interaktivnu raspravu među sudionicima i izlagačima putem razgovora uživo dostupnih tijekom Kongresa.Prihvaćeni sažeci bit će objavljeni u online dodatku „Sigurnost i zdravlje na radu“.

Plenarne teme uključuju prevenciju zaraznih bolesti na radnom mjestu,mentalno zdravlje i povratak na posao,ponovnu pojavu silikoze,24-satni radni ciklus,osnovne usluge medicine rada i rad u promjenjivoj klimi. Plenarne sjednice obrađivat će i teme vezane uz COVID-19, a to će biti i glavni fokus Foruma o globalnoj politici, s temom „Rad kao ključna odrednica pandemije COVID-19: Razmjena iskustava i rješenja u zdravstvu na radu“.

Za Hrvatsku teme ovog Kongresa posebno su interesantne. Problemi s COVID-19 uzrokovali su dodatne zdravstvene probleme posebno u vezi mentalnog zdravlja, a zbog posebnih uvjeta na određeni način zdravstvene usluge nisu uvijek dostupne, ili se prolongiraju, čime se zdravstveno stanje može pogoršavati.Nadalje,u razdoblju od 2018. do 2020. godine, broj umrlih na prostoru poslodavca od akutnih i kroničnih bolesti povećan je za 146 %. Dakle, u posljednje tri godine povećan je u RH broj poginulih,odnosno umrlih radnika na radnom mjestu.

U 2018. godini utvrđena je za 44 osobe smrt (20 zbog bolesti), u 2019. za 53 osobe je utvrđena smrt (16 zbog bolesti), dok je 2020. godine utvrđena smrt za 72 osobe u prostorijama poslodavca (od čega 32 zbog bolesti).Ove pojave ukazuju na trendove i nove probleme vezane za rad teško bolesnih radnika, i zbog toga smrtne posljedice.

Nadležne institucije,prije svega ministarstva zdravstva i rada, kao i sama Vlada, te saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo moraju se žurno pozabaviti ovim problemom i utvrditi konkretne mjere kako bi se preventivno i učinkovito djelovalo na zaštiti zdravlja radne populacije.

Digitalno iskustvo ICOH 2022.neće završiti s Kongresom; budući će cjelokupni sadržaj biti dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu četiri mjeseca nakon zatvaranja Kongresa.

Vitomir Begović

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design