Uskoro “GO – Graševina Osijek”

In Konferencije / savjetovanja
Uskoro “GO – Graševina Osijek”

Međunarodna konferencija “GO – Graševina Osijek” održava se 26. i 27. svibnja. Graševina čini gotovo 45 % ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 % ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj.

Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson.

Na konferenciji razgovarat će se o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje. Uz dr. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, sudjelovat će i poznati vinski stručnjaci Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof. dr. Edi Maletić, prof. dr. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. Dragan Kovačević i drugi. Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja u večernjim satima u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku organizira se Večer vina i umjetnosti.

Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.

Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava su na grasevinaosijek@gmail.com.

Program događanja.

26. 5. ČETVRTAK

17.00h Graševina dobrodošlice, Hotel Osijek
18.00h Degustacije: Pjenušava Slavonija i Podunavlje-Marija Vukelić, Vinske priče by Željko Garmaz (uz pozivnicu)

27. 5. PETAK

HOTEL OSIJEK
9.30 Registracija sudionika
Moderator: Mirta Milas 10.00 Otvorenje
10.30 PANEL I.: Graševina jučer, danas, sutra
Saša Špiranec, Edi Maletić, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet, Marijan Knežević
11.30 – 12.30 VINSKA UDRUŽIVANJA
Đuro Horvat – Vina Mosaica, analiza potrošača 2021.
Zoltán Győrffy – regionalna i nacionalna iskustva Mađarske
Tomislav Panenić – Graševina Croatica
12.30 -13.15 Brunch & Wine
13.15 CroViZone – Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva, Maja Telišman Prtenjak, Marko Karoglan, Domagoj Karačić, Ivan Prša
13.45 – 14.30 VINSKI MARKETING I VINSKI TURIZAM
Ana Petak – Neka etiketa priča…
Ivana Jurić – Događanja kao motiv dolaska, turizam i terroir
Mario Meštrović – Brendiranje tipova graševina s kuhinjom Slavonije i Baranje
14.30 PANEL II.: Quo Vadis vinska Hrvatska
Đuro Horvat, Dragan Kovačević, Darja Sokolić, MP predstavnik, Josip Pavić
15.30 Zaključci konferencije
SVIJET GRAŠEVINE: degustacija graševina za vrijeme trajanja programa u posebnom prostora.
VEČER VINA I UMJETNOSTI, vinski festival
18.00 – 00.00
Perivoj kralja Tomislava, Osijek

28. 5. SUBOTA

9.30 – 15.00
• Vinska Baranja, obilazak
• Erdutski vinski poluotok, obilazak

Pripremio: Tomislav Radić

You may also read!

wall

Očekuje se daljnja nestabilnost na burzama

Ulagači nervozno iščekuju početak trgovanja na Wall Streetu u ponedjeljak, nakon prošlotjednog potonuća cijena dionica po objavi američkog predsjednika

Read More...
benga

Cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 10 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 10 posto jer bi trgovinski rat mogao izazvati

Read More...
Žene u ribarstvu - nevidljiva snaga

Žene u ribarstvu – nevidljiva snaga

Prvo okupljanje žena u ribarstvu na Mediteranu Tradicionalno se ribarstvo oduvijek smatralo muškim poslom. Ipak, žene su važan, ali manje

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design