Usporio rast troškova rada u EU-u i eurozoni u trećem kvartalu

In Vijesti iz svijeta
INDUSTRIa

Rast troškova rada po satu u EU i eurozoni usporio je u trećem kvartalu na godišnjoj razini, a u Hrvatskoj je ubrzao zadržavši se iznad europskog prosjeka, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Na razini 27-članog EU-a nominalni trošak rada po satu u trećem je kvartalu porastao na godišnjoj razini za 3,4 posto, što je slabije u usporedbi s godišnjim rastom u prethodnom kvartalu od revidiranih 4,2 posto i od 4,1 posto u prvom kvartalu, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Eurostata.

U eurozoni je nominalni trošak rada po satu porastao za 2,9 posto, također slabije u usporedbi s drugim kvartalom kada je prema revidiranom podatku godišnji rast iznosio 3,8 posto, kao i u prva tri mjeseca.

Usporedbe radi, u trećem kvartalu 2021. godine trošak rada po satu u EU je na godišnjoj razini porastao za 2,5 posto, a u eurozoni za 2,1 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Blaži rast troškova plaća i doprinosa

Trošak plaća u EU u trećem tromjesečju je na godišnjoj razini pritom porastao za 2,8 posto, što je sporije u odnosu na 3,6-postotni godišnji rast u prethodnom tromjesečju.

U eurozoni su troškovi plaća porasli za 2,1 posto, nakon 3,2-postotnog rasta u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

U oba su područja ostali troškovi poput socijalnih doprinosa uvećani za 5,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 6-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Najviše su u EU na godišnjoj razini porasli troškovi plaća u djelatnostima rudarstva i vađenja, za 14,2 posto. Slijede djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, s rastom od 5,2 posto te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, gdje su uvećani za 4,1 posto.

Najveći rast troškova doprinosa zabilježen je u djelatnostima rudarstva i vađenja, za 16,8 posto, umjetnosti, zabave i rekreacije, za 12,5 posto, i pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 8,8 posto pokazuje Eurostatovo izvješće, objavljeno u ponedjeljak.

Mađarska i Bugarska s najvećim rastom

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasli troškovi plaća u Mađarskoj i Bugarskoj, za 16,6 posto odnosno 16,3 posto odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U još samo četiri zemlje zabilježen je njihov rast iznad 10 posto, uključujući Litvu i Poljsku, s rastom od 13,9 odnosno 13,3 posto. Blizu su i Grčka i Rumunjska, s godišnjim rastom troškova plaća za 11,6 i 10,9 posto, navodi Eurostat u izvješću.

Trošak plaća smanjen je samo u Njemačkoj i na Malti, za 1,5 odnosno 0,3 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

Bugarska i Mađarska bilježile su i najveći rast ukupnih troškova rada po satu u trećem kvartalu, od 16,2 posto i 14 posto, a 14-postotni godišnji rast imala je i Litva.

Dvoznamenkasti rast još bilježe Poljska, Rumunjska i Grčka, od 13,3 posto, 10,9 odnosno 10 posto.

U ostatku Unije, uključujući Hrvatsku, trošak rada po satu na godišnjoj je razini porastao po stopi nižoj od 10 posto.

U Hrvatskoj je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalni trošak rada po satu u trećem tromjesečju porastao 8,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je snažnije nego u drugom kvartalu kada je na godišnjoj razini uvećan 7,9 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Troškovi plaća u trećem su kvartalu porasli za 8,6 posto, nakon 7,8-postotnog rasta u prethodnom kvartalu. Troškovi doprinosa uvećani su za 8,4 posto, nakon 8,2-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Usporedbe radi, u prvom ovogodišnjem tromjesečju je nominalni trošak rada po satu u Hrvatskoj na godišnjoj razini porastao za 6,4 posto, a u trećem tromjesečju 2021. za 4,3 posto, pokazuju Eurostatove tablice.

Najslabiji rast ukupnih troškova rada po satu u ovogodišnjem trećem tromjesečju bilježila je Njemačka, od 0,1 posto te Slovenija, od 1,4 posto. (H)

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design