Usvojeni zahtjevi HUP-a: Donosi se Uredba za smanjenje naknade za obnovljive izvore energije za gospodarstvo

In Ekologija
hup

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je Uredbu o kriterijima za umanjenje naknade za OIEiVUK u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju za razdoblje 2014.–2020. Ova Uredba treba predstavljati značajno rasterećenje dijela poduzetnika s visokom intenzitetom potrošnje električne energije te čiji je konkurentni položaj izložen riziku zbog troškova proizišlih iz trostrukog povećanja naknade za obnovljive izvore energije u 2017. godini.

Rezultat je to napora HUP-a koji se kontinuirano zalaže za smanjenje tereta gospodarstvu zbog rasta naknade za poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, s kojom je električna energija za tvrtke poskupjela čak 15% u 2017. godini.

Podsjećamo, u 2017. godini rast naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa dotadašnjih je 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) skočio na 10,5 lipa po kWh, a HUP je u više navrata ukazivao na negativan efekt koji će rast cijene električne energije imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki te je predlagao postupno povećanje naknade i provedbu kompenzacijskih mjera.

Uredbom se propisuju uvjeti kojima će poduzetnici s godišnjom potrošnjom električne većom od 1GWh i električnim intenzitetom većim od 5%, 10% odnosno 20% moći ostvariti pravo na smanjenu naknadu za obnovljive izvore energije. Za izračun električnog intenziteta sukladno smjernicama gleda se prosjek trogodišnjeg poslovanja poduzetnika i potrošnje električne energije u zadnje tri godine.

Postotak umanjenja naknade će biti veći za ona poduzeća koja pripadaju kategoriji s većim električnim intenzitetom.
S obzirom da EU smjernice određuju da je maksimalno dozvoljeno sniženje naknade 80%, obveznicima u ETS-u će naknada rasti jer sada plaćaju manje od potrebnog tj. plaćaju 0,007 kn/kWh, a prema EU smjernicama trebali bi najmanje 0,021 kn/kWh (80%x0,105 kn/kWh).

Sličan model umanjenja i/ili državnih potpora za visoke naknade za OIE imaju mnoge ostale države članice EU tako da se ovom odlukom domaće poduzetnike stavlja u ravnopravan tretman i posljedično – ostvaruje veća razina konkurentnosti domaćih tvrtki.

Ministarstvo će pokrenuti postupak prema Europskoj komisiji, obzirom da se radi o državnoj potpori za koju je potrebno njeno odobrenje, nakon čega se očekuje donošenje Uredbe na Vladi RH.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design