UTIL pozdravlja mjere Vlade za ublažavanja rasta cijena

In Trgovina na malo
cijene

Udruga trgovine i logistike (UTIL) u petak je pozdravila napore Vlade za ublažavanje rasta cijena i smanjenje PDV-a na dio ponude trgovina te je pozvala na veću odgovornost u javnim diskusijama.

Vlada je u srijedu predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su i sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

UTIL smatra da je paket mjera za kontrolu poskupljenja i smanjivanje PDV-a za prehrambene artikle nužan korak u očuvanju ekonomskih prilika građana, no ističu kako se mjere snižavanja stope PDV-a odnose samo na prehrambene namirnice, a ne i na ostali asortiman u ponudi trgovina.

Podsjećaju i da je trgovina jedna od najdinamičnijih industrija, izložena gotovo dnevnom volatilnom kretanju cijena te da na formiranje maloprodajne cijene utječu kretanja cijena sirovina u dobavnom lancu, burzovnih artikala kao i cijena energenata u transportu i distribuciji.

Inflatorna događanja smanjuju kupovnu moć građana, što nije u interesu proizvođačima i trgovcima, a članice UTIL-a ne žele doprinositi povećavanju inflatornih kretanja, istaknuli su iz te Udruge.

Navode i kako ne podržavaju namjere da se smanjenje PDV-a iskoristi za povećanje marži te smatraju kako se na takvim slučajevima ne bi trebala temeljiti slika cijele industrije.

Iz UTIL-a pozivaju sudionike javnih diskusija na pažnju u iznošenju stavova, u kojim se zbog pojedinačnih slučajeva generalizira i nepotrebno stigmatizira cijela industrija trgovine.

“Članice UTIL-a odgovorne su i složne u podršci Vladi i paketu mjera kojima se nastoji očuvati kupovna moć građana, stabilizirati poskupljenja, a posredno i smanjiti prekogranična potrošnja, što je važno za sve dionike u lancu industrije trgovine – od prehrambenog preko logističkog sektora do samih trgovina i trgovačkih lanaca”, zaključuje se u priopćenju.

Inače, Udruga trgovine i logistike osnovana je sredinom listopada prošle godine i okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design