Vino u podrumu kod Dioklecijana

In Sajmovi i izložbe
Vino u podrumu kod Dioklecijana

Mnogo vinoljubaca spustilo se u 1700 godina stari podrum rimskog cara Dioklecijana u Splitu. Velika fešta najboljih vina i hrane je 17. i 18. svibnja okupila vinare, ponajviše iz Dalmacije ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Kušala su se najbolja i najnovija vina ali i sirevi, pršut, riba, maslinova ulja i čokolada.

Ponuđeni su vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasina, imotska kujundžuša, vrgoračka zlatarica, trnjak i babić ali druga vina svjetskih sorti kao što su chardinnay, merlot, cabernet sauvignon i druge.

Slavonija se predstavila sa svojim vrhunskim graševinama, kušalo se traminac iz Iloka s obala Dunava a bilo je zastupljeno i Hrvatsko zagorje sa pjenušcima i vinima obitelji Vuglec iz Krapinskih toplica i sa predikatima Borisa Drenškog Bodrena koji je među rekorderima u Hrvatskoj po zlatnim medaljama Decanter s najvažnijeg ocjenjivanja vina u Londonu. Sa Krka su stigle žlahtine a iz Istre malvazija i teran.

Održane su i brojne radionice među kojima i radionica o vinima “ženskih” loza Korčule. Ženske loze su one kojima treba oprašivač i u svijetu su rijetke a na Korčuli su to zlatarica blatska, cetinka i grk koji je u stvari grkinja. O korčulanskim vinima govorili su dr. Goran Zdunić i predsjednik blatske udruge vinara Nikola Mirošević mlađi.

Agrometeorolog Marko Vučetić ispričao je što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima a o toj temi govorila je i dr. Ana Mucalo, koja je doktorirala upravo na optimalnom vremenu berbe plavca malog.

Radionicu je imao i enolog mr. Josip Volarević koji već nekoliko godina istražuje koji je najbolji termin berbe plavca malog (iste godine ima po dvije različite berbe) i koliko plavac mali treba odležavati a rezultate istraživanja šalje u Francusku u Institut u Bordeaux-u na analizu.

Održana je i radionica”Renesansa šibenskih vina” a Badel 1862 je radionicom obilježio 15 godina Korlata, vinograda nadomak Benkovcu, gdje nastaju svjetski nagrađivana vina. Održane su i druge radionice a sve ih pripremila Meri Šilović, novinarka višestruko nagrađena za tekstove o vinima.

Tekst: Tomislav Radić
Snimke: Željko Suhadolnik

You may also read!

Carlo Messina

Carlo Messina sedmu godinu najbolji CEO u europskom bankarskom sektoru na Extel ljestvici

Rezultati se temelje na širokom istraživanju oko 1800 institucionalnih investitora i financijskih analitičara koje je proveo Extel. Milano. rujan 2024.

Read More...
Vlada je stvorila sve preduvjete za novu eru upravljanja turizmom

Vlada je stvorila sve preduvjete za novu eru upravljanja turizmom

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, 9. 9. 2024. na konferenciji za

Read More...
Dodijeljene nagrade HGK za najbolja održiva poduzeća

Dodijeljene nagrade HGK za najbolja održiva poduzeća

„S pravom možemo reći da živimo u vremenu koje nas potiče na promjene. Na pragu smo nove industrijske revolucije,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design