Više od 130 poduzetnika na webinaru HGK o novim pravilima trgovanja nakon Brexita

In Konferencije / savjetovanja
brexit

Iako se hrvatski izvoz u Ujedninjenu Kraljevinu ne mjeri u milijardama eura, više od 130 gospodarstvenika je sudjelovalo na besplatnom webinaru Trgovinski sporazum EU i UK, primjena, iskustva i poteškoće, kojeg su, u organizaciji Odjela za promet HGK, održali stručnjaci Carinske uprave.

Budući da je Velika Britanija istupila iz EU, a Sporazum o povlačenju je postignut tek lani na Badnjak, gotovo sve hrvatske tvrtke koje posluju s Ujedinjenom Kraljevinom imaju nejasnoće u primjeni Sporazuma o trgovini i suradnji, koji regulira carine, prijavu robe za uvoz i izvoz u UK, ali i prijavu porijekla robe te carinske i zdravstvene kontrole na granicama. Sve te novosti u trgovini s britanskim tvrtkama, koje su do početka ove godine bile dio europskog gospodarskog prostora, gospodarstvenicima su tijekom webinara objasnili Branka Tuđen i Vlatko Ciganek iz Carinske uprave Ministarstva financija RH.

Kako je, prema podacima Hrvatske narodne banke, UK peti vanjskotrgovinski partner Hrvatske, s ukupnom razmjenom od 530 milijuna eura u 2019., razumljivo je zanimanje poduzetnika za to kako je Sporazumom o trgovini i suradnji regulirana trgovina država EU i Britanije. Iznimno detaljan trosatni webinar publici je dao odgovore na pitanja o preferencijama robe proizvedene u UK, koja se do sada smatrala domaćom, europskom, a sada je roba iz treće zemlje, carinskom tretmanu sirovina koje se u Britaniji ili pak u nekom od britanskih teritorija prerade i ugrađuju u proizvode u EU, sve do detalja o knjiženju pojedinih vrsta robe prema novim pravilima. Zanimljivo je da se nepostojanje nekih procedura nadoknađuje davanjem jednostavne izjave proizvođača, odnosno uvoznika robe, a još ne postoje kvote za sljedeću godinu za uvoz nekih roba u UK.

Tijekom webinara, odnosno izlaganja Vlatka Ciganeka, njegova je kolegica Branka Tuđen odgovorila na više od 30 konkretnih pitanja poduzetnika u chatu platforme na kojoj je održan webinar. Budući da se neke stvari bitne za trgovinu EU i UK-a tek definiraju, stručnjaci Carinske uprave su pozvali sve poduzetnike da im se obrate s pitanjima i nedoumicama putem Sektora za graditeljstvo i promet HGK ili izravno, na e-adresu: podrijetlo@carina.hr.

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design