Voćari strepe: Stvarni razmjeri štete vidjet će se idućih tjedana

In Regionalni razvoj
voće

Stvarni razmjeri štete na voćnjacima zbog travanjske hladnoće, snijega i mraza vidjet će se idućih nekoliko tjedana, rekao je u četvrtak za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

“Cijelo vrijeme trajanja negativnih temperatura prošli tjedan, a i noćas, u kontaktu smo s Ministarstvom poljoprivrede i razgovaramo o mogućim posljedicama koje će ova nepogoda imati za voćare. S obzirom da će se stvarni razmjeri šteta vidjeti tek narednih nekoliko tjedana, ovisno o tome i mogućnostima koje će postojati, sigurno će se tražiti rješenja za pomoć”, rekao je Markota u odgovoru na upit Hine.

Velikim problemom smatra što evidentne štete nisu pokrivene osiguranjem od mraza, koje se odnosi na razdoblje prije 10. travnja.

To je problem o kojem će se razgovarati s osiguravateljima i Ministarstvom poljoprivrede koje preko mjere 17 iz Programa ruralnog razvoja pokriva 70 posto premije osiguranja, pojasnio je.

Naime, voćari najčešće osiguravaju svoje usjeve putem Mjere 17 – Upravljanje rizicima, odnosno podmjere 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka.

Zaštititi domaću proizvodnju

Upitan za komentar nedavnih medijskih objava kako je, primjerice, prosječna mjesečna cijena sorte jabuke jonagold u EU-u tijekom veljače bila 53 eura za 100 kg, u Hrvatskoj 73 eura, a u Poljskoj svega 29 eura, kazao je kako su cijene na tržištu posljedica tržišnog okruženja, ponude i potražnje koja ovisi o puno elemenata.

“Na prosječnu cijenu u Europi svakako i dominantno utječe cijena u Poljskoj koja svojom hiperprodukcijom sedam puta većom od nacionalnih potreba određuje i te prosjeke. Ta hiperprodukcija jabuka iz Poljske generalno utječe na cjelogodišnje kretanje cijena jabuka, pogotovu sorta idared i jonagold u okruženju, pogotovo u zemljama, kao što je Hrvatska, gdje nema mehanizama zaštite domaće proizvodnje”, navodi Markota.

Napominje i kako primjerice neki trgovački lanac u Njemačkoj, Italiji, Austriji neće imati u prodaji po akcijskim cijenama jabuku iz Poljske dok ima domaćih jabuka na skladištu.

Tamo postoje nepisani ali jasni mehanizmi zaštite domaće nacionalne proizvodnje, kazao je Markota ocjenjujući kako je generalno maloprodajna cijena jabuka u Hrvatskoj znatno niža nego u zapadnim zemljama.

Što se tiče pojave da se na domaćem tržištu pojavljuju jabuke sa drugih tržišta, a da se deklariraju kao hrvatske Markota ističe kako je ona prisutna i HVZ je svoju sumnju uputila državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede kao i AZTN-u. Riječ je ovdje prvenstveno o varanju potrošača, a time i stavljanje u neravnopravan položaj domaćih proizvođača, kazao je.

Napominje kako imaju informacije da se provode detaljne dublje kontrole sljedivosti, da su već ustanovljene nepravilnosti ali i da postupci kontrola još traju jer su se kontrole sljedivosti i porijekla proširile na strane dobavljače.

Markota pozitivnim ocjenjuje aktivnost Državnog inspektorata, nada se da će se počinitelji primjereno kazniti i da će javnost biti o tome obaviještena.

Iz preliminarnih izvještaja Inspektorata i Ministarstva zaključujemo da će se aktivnosti kontrola u ovoj godini znatno povećati i biti kontinuirane, kaže Markota (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design