Započela berba rajčica u Belju

In Tvrtke i tržišta
Staklenik Belje

Iz staklenika Mitrovac na tržište stižu najfinije domaće rajčice.

Početkom travnja svake godine kreće prva berba rajčica u stakleniku u Mitrovcu pa su prve zrele rajčice iz Belja već stigle na tržište. U stakleniku veličine 4,5 hektara, što je površina osam nogometnih igrališta, rajčica je zasađena u siječnju i brat će se do kraja studenog. O tri vrste rajčica, koje se uzgajaju u stakleniku, brine se 49 radnika koji ih beru u punoj zrelosti pa na stolove potrošača dolaze kao da su upravo ubrane u vrtu. Zbog kvalitete plodova i distribucije na prodajna mjesta, rajčica se bere minimalno četiri dana u tjednu i odmah nakon berbe slijedi otprema.

Robert Marković, direktor staklenika Mitrovac, za početak ovogodišnje berbe rajčica kaže: „Do sada smo ubrali više od 150 tona domaćih rajčica koje su odmah nakon berbe otpremljene u trgovačke centre. Svaka naša biljka godišnje da oko 20 kilograma zrelih plodova, ali traži puno brige i sunca pa je zato lokacija u Mitrovcu posebno pogodna za uzgoj rajčice.“

S obzirom da cjelokupna povrtlarska proizvodnja u Hrvatskoj, pa tako i proizvodnja rajčice, ne zadovoljava domaće potrebe, oko 30% rajčica na tržište dolazi iz uvoza. Domaće rajčice su, za razliku od uvoznih, ukusne i sočne i na tržište dolaze kroz kratke lance opskrbe čime zadržavaju svoju kvalitetu i nutritivne vrijednosti.

„Proizvodnja u staklenicima jedini je način cjelogodišnje proizvodnje povrća kojom se zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva. Mi, u stakleniku Belja, godišnje proizvedemo 2.800 tona rajčica koje se plasiraju na hrvatsko tržište. U uzgoju rajčica primjenjuje se isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za oplodnju biljaka su zaduženi bumbari. Svake godine prilikom odabira sortimenta posebno pazimo na sočnost i okus domaće rajčice Belje. Staklenik zimi zagrijavamo toplinskom energijom koju proizvodi bioplinska elektrana pa je cijeli poljoprivredni kompleks Mitrovac međusobno povezan i osim staklenika i bioplinske eketrane, obuhvaća i farmu s 4.000 mliječnih krava“, istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus.

Ove sezone Belje u ponudi ima dva tipa domaćih rajčica koje su dostupne diljem Hrvatske u prepoznatljivim pakiranjima Belja te mini rajčicu u pojedinačnom pakiranju od 250 g. koje će za sada biti dostupno na lokalnom tržištu i u trgovinama Belja, u Osijeku i Belom Manastiru.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design