Vrijednost izvoza u prva dva mjeseca skočila za 9,1 posto, a uvoza za 11,1 posto

In Izvoz
izvoz

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 3,44 milijarde eura, što je 9,1 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022., dok je uvoz porastao za 11,1 posto, na 6,07 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Tako je vanjskotrgovinski deficit u prva dva mjeseca 2023. iznosio 2,63 milijarde eura i u odnosu na isto lanjsko razdoblje bio je veći za 323 milijuna eura.

Pokrivenost uvoza izvozom je, prema prvim podacima za prva dva ovogodišnja mjeseca, iznosila 56,7 posto, dok je u isto vrijeme prošle godine iznosila 57,8 posto.

Po podatcima DZS-a, u zemlje članice EU-a je u prva dva mjeseca ove godine izvezeno roba u vrijednosti 2,33 milijarde eura ili 5,6 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Istodobno je vrijednost uvezene robe u prva dva mjeseca 2023. iz članica EU-a porasla za 14,9 posto, na 4,66 milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast za 17,2 posto, na 1,11 milijardi eura, uz istodobno tek blagi porast robnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a, za 0,4 posto, na 1,41 milijardu eura.

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvi mjesec ove godine koji pokazuju da je izvoz porastao 12,3 posto, na 1,68 milijardi eura, a uvoz za 16,4 posto, na 2,99 milijardi eura.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza za siječanj ove godine iznosila 1,69 milijardi eura, 13,1 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a uvoz porastao za 19,8 posto, na 3,08 milijardi eura.

Po drugim je podacima vanjskotrgovinski deficit u siječnju 2023. iznosio 1,3 milijarde eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 56,1 posto.

Najvažniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske su države članice EU-a, a u siječnju 2023. robna razmjena s EU-a činila je 68,6 posto ukupnog izvoza te 74,9 posto ukupnog uvoza.

Kao i ranije, i u siječnju 2023. najveći su vanjskotrgovinski partneri Hrvatske bili Italija, Njemačka, Slovenija i Mađarska. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design