Vučković o poljoprivredi s ličkim gradonačelnicima, načelnicima, poljoprivrednicima

In Regionalni razvoj
Vuckovic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se u Gospiću s ličkim gradonačelnicima, načelnicima, poljoprivrednicima i drvoprerađivačima na temu aktualnosti u poljoprivredi toga kraja, izvijestili su u subotu iz tog ministarstva.

„Razgovarali smo o bitnim temama za razvoj Ličko-senjske županije u kojoj je od strateške važnosti upravo poljoprivreda, posebice stočarstvo, ali i drvoprerađivačka industrija i proizvodnja namještaja kojoj će uvelike pridonijeti novi Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2030., uskoro dostupan za komentare javnosti”, rekla je Vučković o jučerašnjem sastanku.

Osim toga, dodala je, bilo je riječi i o investicijama iz Programa ruralnog razvoja putem kojeg je do sada na području županije isplaćeno gotovo 899 milijuna kuna od više od jedne milijarde kuna odobrene potpore, Covid mjerama pomoći putem kojih je ličkim poljoprivrednicima isplaćeno 6,6 milijuna kuna, ali i budućim ulaganjima. Vučković se osvrnula i na novinarska pitanja o aktualnoj problematici stoke bez nadzora na području županije, rekavši kako je Ministarstvo poljoprivrede još 2020. godine poduzelo niz kontrola slijedom kojih su potpore pojedinim korisnicima umanjene.

U cilju prevencije nepravilnosti i neprimjerenog držanja životinja te snažnije kontrole stoke na poljoprivrednim gospodarstvima Ministarstvo poljoprivrede izrađuje modul Risk management koji će biti dostupan djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, DIRH-a i APPRRR-a te HAPIH-a i u koji bi se na dnevnoj bazi i u skladu s propisanim rokovima prikazivale farme na kojima je potrebno provesti nadzor sukladno definiranim parametrima kao što su prijavljeno teljenje/janjenje, promet, plutajuća goveda, uginuća, zdravstveni status i slično. Aplikacija će omogućiti jedinicama lokalne samouprave, komunalnim redarima, pregled farmi s JIBG-om, nazivom i adresom farme te vrstama stoke koja se drži na toj farmi.

U izradi je i Uputa o implementaciji zakonskih odredbi vezano za postupanje u slučajevima zanemarivanja domaćih životinja te Program sufinanciranja zbrinjavanja domaćih životinja, kao i Pravilnik o zootehničkim uvjetima držanja stoke, uz provjeru mogućnosti pooštrenja određenih odredbi unutar postojećih zakonodavnih okvira i njihovih izmjena i dopuna.

Tema sastanka bila je i degresivna stopa za gorsko-planinska područja odnosno smanjenje potpora za navedena područja sukladno veličini površine, predložena u novom Strateškom planu 2023.-2027. Na sastanku je dogovoreno da će predložene odredbe biti razmotrene te je najavljen novi sastanak na tu temu u Ministarstvu poljoprivrede, stoji u priopćenju resornog ministarstva. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design