Wall Steet nastavio rušiti rekorde

In Financije i gospodarstvo
wallstreet

Na Wall Streetu je protekloga tjedna obnovljen pozitivni trend, pri čemu je S&P u četiri navrata dosezao nove rekordne razine, a novi poticaj tržištu dale su izjave predsjednika Feda Jeromea Powella u petak, koje su smirile zabrinutosti oko potencijalnog skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Dow Jones indeks skočio je prošli tjedan 0,9 posto na 35.455 bodova, S&P 500 indeks za 1,5 posto na 4.509 bodova, a tehnološki Nasdaq za 2,8 posto na 15.129 bodova.

Indeksi su tako nadoknadili gubitke zabilježene u tjednu ranije, kada je tržište zahvatila najoštrija korekcija od veljače zbog straha da bi Fed mogao početi uskoro smanjiti kupnje obveznica, koje mjesečno dosežu 120 milijardi dolara. Pritom je S&P od početka godine već 52. put dosegnuo rekordnu vrijednost.

“Marš na sjever vrlo je konzistentan. Padovi su vrlo plitki, oporavci su vrlo brzi”, slikovito opisuje situaciju na tržištu Mike Zigmont iz Harvest Volatility Managementa.

Cijelog tjedna investitori su iščekivali što će predsjednik Feda kazati u petak o zaoštravanju monetarne politike, nakon godišnjeg simpozija u Jackson Holeu. Powell, pak, u petak nije dao jasnu sliku tajminga kad bi središnja banka mogla početi smanjivati kupnju obveznica ili početi dizati kamatne stope, što su ključni elementi njezine ultra-popustljive monetarne politike usmjerene poticanju oporavka od recesije uzrokovane pandemijom, ali i uzrokom velike likvidnosti koja diže cijene dionica uvis.

Vrijeme i tempo nadolazećeg smanjenja kupnje imovine neće imati za cilj dati izravni signal u pogledu tajminga podizanja kamatnih stopa, za što smo artikulirali drugačiji i znatno stroži test”, rekao je Powell u obraćanju novinarima

Također, naveo je da se inflacija kreće oko 2 posto, što je jedan od dva cilja središnje banke, no da ima još mnogo prostora za ostvariti drugi cilj – potpunu zaposlenost, iako je u tom pogledu “postignut jasan napredak”. Fed je, naime, još ranije ustvrdio da će početi dizati kamatne stope kad upotrijebi izraz “znatan daljnji napredak”.

Investitori sada procjenjuju da će tek u rujnu, na zasjedanju 21.-22., Fed najaviti smanjivanje kupnje obveznica, a podizanje kamatnih stopa još će pričekati, pa je u petak tržište dionica ponovno uzletjelo.

“Tržište je vrlo sretno što Fed pumpa svaki mjesec dodatnu likvidnost u gospodarstvo. Fed tako omogućuje rast cijena imovine, a tržište je zadovoljno s time”, ocjenjuje Zigmont.

I europske burze ostvarile su prošloga tjedna dobitak, pri čemu je paneuropski Stoxx 600 indeks ojačao 0,8 posto, na 472,34 boda. Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,27 posto, na 15.851 bod, londonski Ftse za 0,86 posto na 7.148 bodova, a pariški CAC za 0,83 posto na 6.681 bod.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks protekloga tjedna oslabio je 0,64 posto, na 27.641 bod. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design