Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze pale

In Vijesti iz svijeta
wall

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica blago porasle, dok su europski burzovni indeksi pali jer ECB signalizira dalje povećanje kamata i jer je gospodarstvo eurozone uronilo u recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 33.876 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na 4.298 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 13.259 bodova.

Rast tih indeksa uglavnom se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Tesla.

No, trgovalo se oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište. „Vidimo da na tržištu nema volje za veći angažman, ulagači su kao paralizirani”, kaže David Bianco, analitičar u tvrtki DWS Group.

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u SAD-u, koji bi mogli utjecati na odluke čelnika američke središnje banke na sjednici idućega tjedna.

Izvješće o inflaciji bit će objavljeno 13. lipnja, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerojatno ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 posto izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

A na europskim su burzama najvažniji indeksi prošloga tjedna pali. Londonski FTSE oslabio je 0,6 posto, na 7.562 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 posto, na 15.949 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 7.213 bodova.

Ulagače je zabrinulo izvješće prema kojemu je gospodarstvo eurozone u prvom tromjesečju uronilo u recesiju, dok s druge strane čelnici Europske središnje banke najavljuju daljnje povećanje kamata kako bi suzbili inflaciju. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design