Wall Street prošloga tjedna porastao nakon vrlo nestabilnog trgovanja

In Financije i gospodarstvo
wall

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada burzovnih indeksa u prethodna tri tjedna, dok su mnoge druge burze u svijetu nakon vrlo nestabilnog trgovanja završile u minusu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,9 posto, na 23.062 boda, dok je S&P 500 porastao 2,75 posto, na 2.485 bodova, a Nasdaq indeks 4 posto, na 6.584 boda.

Početak tjedna nije nagovještavao takav razvoj događaja, s obzirom da su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, pri čemu se S&P 500 indeks našao na rubu područja ‘medvjeda’, gotovo 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

Bio je to nastavak negativnog trenda od prethodnih tjedana kada su se tržišta našla pod pritiskom strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Međutim, u srijedu su, nakon božićnih blagdana, cijene dionica skočile gotovo 5 posto, pri čemu je Dow Jones po prvi put u povijesti u jednom danu osvojio više od 1.000 bodova.

Najveći dnevni skok burzovnih indeksa na Wall Streetu u gotovo 10 godina ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon četiri dana velikih padova.

„Ovaj skok zahvaljuje se odluci ulagača da se izvuku iz izuzetno niskih pozicija na kojima su se našli prethodnih dana. Ovakve skokove, zabavne i uzbudljive, ne možete vidjeti na zdravom, normalnom tržištu”, kazao je Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

Četvrtak je, pak, donio novi oštar pad cijena dionica na početku trgovanja, no do kraja sastanka tržište se oporavilo, pa su indeksi ipak završili u plusu drugi dan zaredom.

„Tržište je bilo izuzetno podcijenjeno nakon pada u ponedjeljak. Sada je snažno poraslo, što je pozitivan signal, no još se ne može zaključiti da je korekcija cijena na niže okončana”, kaže Brett Ewing, strateg u tvrtki First Franklin Financial Services.

U petak su, pak, nakon nestabilnog trgovanja burzovni indeksi blago pali.

„Radi se vjerojatno o nervozi jer predstoji još jedan skraćeni radni tjedan. A kako će idućega tjedna biti objavljeno puno različitih pokazatelja, puno je i potencijala za pomake indeksa u jednom ili drugom smjeru”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik tvrtke BB&T Wealth Management.

A na europskim je burzama, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, većina indeksa prošloga tjedna zabilježila gubitke. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,7 posto, na 10.558 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.678 bodova, dok je londonski FTSE ojačao 0,2 posto, na 6.733 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks izgubio 0,8 posto, zaronivši na 20.014 bodova. (H)

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design