Zapošljavanje u SAD-u ubrzalo i na kraju 2023. godine

In Zaposlenost / plaće
Valamar

Zapošljavanje u SAD-u ubrzalo je i u prosincu, ponovno predvođeno državnim službama i sektorom zdravstva, ali je bilo blago ispod mjesečnog prosjeka u 2023. godini, izvijestilo je u petak ministarstvo rada.

U prosincu je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 216 tisuća novih radnih mjesta, nakon revidirane 173 tisuće u studenom i 105 tisuća u listopadu.

Novi podaci pokazuju da su u prethodna dva mjeseca tamošnji poslodavci neto otvorili 71 tisuću manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva.

U cijeIoj 2023. godini broj zaposlenih uvećan za 2,7 milijuna, a mjesečno je u prosjeku neto otvarano 225 tisuća radnih mjesta. Brojke pokazuju znatno pogoršanje u usporedbi s 2022. kada je zaposleno 4,8 milijuna radnika, uz mjesečni prosjek od gotovo 400 tisuća novih radnih mjesta.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je i u prosincu u državnim službama i u zdravstvu, a pojačano su zapošljavali i poslodavci u sektoru socijalne skrbi i graditeljstva.

Privatni sektor neto je otvorio 164 tisuće novih radnih mjesta, a državni 52 tisuće, pokazuju podaci ministarstva.

U državnim službama lani je mjesečno u prosjeku otvarano 56 tisuća novih radnih mjesta, više nego dvostruko više od mjesečnog prosjeka u 2022.

U zdravstvu je broj zaposlenih u prosincu uvećan za 38 tisuća, znatno manje od prosječnih 55 tisuća koliko je iznosio njihov mjesečni porast u netom završenoj godini.

Broj zaposlenih smanjen je pak u sektoru prijevoza i skladištenja, za 23 tisuće. U odnosu na vrhunac zapošljavanja u tom sektoru u listopadu 2022. njihov se broj smanjio za 100 tisuća, navode u ministarstvu.

Stopa nezaposlenosti u prosincu nije bilježila znatnije promjene u odnosu na studeni, zadržavši se na 3,7 posto, uz nepromijenjenih oko 6,3 milijuna nezaposlenih.

Usporedbe radi, krajem 2022. iznosila je 3,5 posto, uz približno 5,7 milijuna nezaposlenih, navodi se u izvješću.

Prosječna plaća po satu porasla je za 0,4 posto u odnosu na studeni, na 34,27 dolara. U odnosu na kraj 2022. uvećana je za 4,1 posto. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design