Živjeti zeleno uz nove tehnologije

In Ekologija
Reforme

Večernji list kao organizator i Hrvatski savjet za zelenu gradnju kao stručni partner, održali su konferenciju 13. svibnja 2016. u glavnoj dvorani Hrvatske obrtničke komore – Zagreb, u okviru 7. Zagrebačkog energetskog tjedna.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, a glavni sponzor je HEP. Ispred Ministarstva poljoprivrede, pozdravni govor održao je g. Tugomir Majdak, zamjenik ministra, dok je ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nazočne pozdravio g. Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Također, sve prisutne sudionike pozdravio je i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Glavna tema konferencije bila je URBAN FARMING, Cradle to Cradle sustav poslovanja i upoznavanje s osnovnim principima cirkularne ekonomije koju potiče Europska unija kao jednu od mogućnosti za smanjenje Co2 otiska i problema uzrokovanog klimatskim promjenama.

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz Hrvatske, dok je Steven Beckers, glavni predavač i voditelj belgijske konzultantske tvrtke Lateral Thinking Factory (LTF) istaknuo: „Cirkularnu ekonomiju treba shvatiti kao dio stvaranja novih gospodarstava, inovacija i poticaja za, široko gledajući, pozitivan učinak.

„Cradle to Cradle“, ovaj znanstveni pokretač u pozadini, inzistira na očuvanju resursa, istovremeno eliminirajući toksičnost i opasnost za zdravlje. Gdje ćemo bolje i uspješnije stvoriti vrijednost nego u urbanim metabolizmima i gradnji, s produktivnim zgradama koje nude više čistog zraka, čiste vode, čistih materijala, zadržavanje CO2 i zdrave lokalno proizvedene hrane“.

Steven Beckers je, kroz dva predavanja na konferenciji, obuhvatio i opisao akvaponijske staklenike integrirane u zgrade, kao rješenja urbanog farminga u okviru cirkularne ekonomije i Cradle to Cradle principa/cirkularne ekonomije primijenjene na arhitekturu, graditeljstvo i urbano planiranje u cjelini. Inače, Beckers je poznat po tome što je razvio globalni pristup održivosti u arhitekturi i urbanom planiranju.

Dobitnik je i niza nagrada, među ostalim i “Green Office European” koju je osvojio za zgradu sjedišta EXPO-a u Lisabonu, a kao voditelj arhitektonskog tima za zgradu Berlaymont 2000 dobio je nagradu Passive and Low Energy Architecture. Beckers je na konferenciji predstavio projekte iz Bruxselles-a i Berlina na kojim upravo radi, a koji su vezani uz akvaponski uzgoj riba na krovovima komercijalnih zgrada.
Govornici konferencije, ispred ključnih institucija pokretača promjena na tržištu u pogledu financiranja projekata zelene ekonomije, održali su zanimljive prezentacije koju su pružile mnoštvo informacija prisutnim sudionicima. Goranka Tropčić Zekan, zamjenica voditeljice projekta Reenova+, koji je pokrenula Europska banka za obnovu i razvoj, govorila je o modelima financiranja inovativnih projekata zelene ekonomije.

Ispred Zagrebačke banke, Iva Jurišić, vodeća specijalistica za financiranje, održala je predavanje na temu: „Kreditiranje novih tehnologija u području obnovljivih izvora energije“ u kojoj je objasnila sheme projektnog financiranja OIE-a. Nadalje, dr.sc. Vlasta Zanki, direktorica tvrtke HEP ESCO, govorila je o ESCO modelu financiranja projekata energetske obnove zgrada te o uspješnoj realizaciji više od 60 projekata u gospodarstvu – od javne rasvjete do sustava grijanja, smanjenju emisije štetnih plinova i uštede u potrošnji električne energije.

Kako je Hrvatska turistička zemlja i najviše se investicija očekuje upravo u turizmu, održana je i panel rasprava pod nazivom „Cirkularna ekonomija kao prilika za razvoj hrvatskog gospodarstva s osvrtom na potencijale u turizmu“. Time su se teme konferencije nadovezale i na aspekte održivog razvoja, inovacija, zelene gradnje i energetske učinkovitosti u turizmu, a sudionici su dobili obilje informacija o mogućnostima financiranja investicija u okviru komercijalnog bankarskog sektora, EU fondova i domaćih izvora financiranja.

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design