Cijene nafte blizu 71 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 71 dolara, balansirajući između smanjene opskrbe iz Irana i Venezuele zbog američkih sankcija i naglog povećanja proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 70,81 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,43 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 14 centi višoj cijeni, od 61,95 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,79 dolara.

Tržišta je jučer poljuljala bojazan od prekomjerne opskrbe nakon što su najnoviji američki podaci pokazali snažan rast zaliha a postrožene američke sankcije Iranu nisu odmah prouzročile manjak nafte.

Službeni američki podaci pokazali su također da je proizvodnja sirove nafte u prošlome tjednu dosegnula rekordnih 12,3 milijuna barela dnevno, što znači da je u proteklih godinu dana porasla za oko dva milijuna barela dnevno. Izvoz nafte iz SAD-a ove je godine prvi puta premašio tri milijuna barela dnevno.

Povećanje proizvodnje nafte u SAD-u neutraliziralo je utjecaj poremećaja u opskrbi iz Irana i Venezuele i koordiniranog smanjenja proizvodnje koje provode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici.

“Unatoč velikom smanjenju opskrbe iz Irana i Venezuele, ali i iz još nekih zemalja svijeta, OPEC+ morat će i dalje ograničavati proizvodnju kako bi uravnotežio tržište”, smatra analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Dodatno je cijene nafte danas zakočila obnovljena opskrba ruskom naftom cjevovodom Družba prema zapadnoj Europi, nakon što je nekoliko zemalja prošlog tjedna obustavilo uvoz zbog zagađenja nafte organskim kloridom.

Zbog toga su Poljska, Mađarska i Češka domaćim rafinerijama ponudile oko osam milijuna barela nafte iz strateških rezervi, kazali su danas izvori u industriji.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestiO da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 70,98 dolara, što znači da je pala za 1,02 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.