Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom proizvođačkih cijena u industriji

In Regionalni razvoj
industrija

Hrvatska je u prosincu bila među zemljama EU-a s najvećim padom proizvođačkih cijena u industriji, dok je poskupljenje energije podiglo cijene u Uniji i eurozoni, pokazale su u petak procjene europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u prosincu za 1,2 posto u odnosu na studeni kada su smanjene za 0,9 posto.

U eurozoni cijene su porasle za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene jedan posto. Time je prekinuto dvomjesečno razdoblje njihovog pada, pokazuju Eurostatovi podaci.

Promjena smjera cijena odražava poskupljenja u energetskom sektoru, za 2,9 posto u EU i za 2,5 posto u eurozoni u odnosu na studeni kada su bili pojeftinili za 2,0 odnosno za 2,4 posto.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji bile su na oba područja niže za 0,1 posto nego u studenome.

Hrvatska uz Slovačku

Najsnažniji rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u prosincu Irska, za 43,2 posto. Slijede Bugarska i Švedska s rastom cijena za šest odnosno za 4,4 posto.

Najveći pad proizvođačkih cijena u prosincu u odnosu na prethodni mjesec bilježio je pak Portugal, za 3,2 posto.

Slijede Hrvatska i Slovačka s padom proizvođačkih cijena u industriji u prosincu za 2,6 odnosno za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. U studenom proizvođačke su cijene u Hrvatskoj bile više jedan posto nego u listopadu.

Blaži rast

Na godišnjoj su razini cijene industrijskih proizvoda u prosincu porasle za 25,2 posto u EU i za 24,6 posto u eurozoni. U studenom uvećane su za 27,4 posto u EU i za revidiranih 27 posto u eurozoni.

Daleko najveći rast proizvođačkih cijena bilježio je energetski sektor, za 49,6 posto u odnosu na prosinac 2021. u EU i za 48,6 posto u eurozoni. U studenom bile su na oba područja više oko 56 posto.

Zamjetno su u prosincu porasle i cijene netrajnih potrošačkih dobara, za 16,7 posto u EU i za 15,6 posto u eurozoni, nešto blaže nego u studenom, pokazuju tablice Eurostata.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u EU više za 12,8 posto u odnosu na prosinac 2021., a u eurozoni za 12,3 posto.

Mađarska na čelu

Cijene industrijskih proizvoda porasle su u prosincu na godišnjoj razini u svim članicama EU-a, napominje Eurostat, a najsnažnije u Mađarskoj, za 62,7 posto. Slijede Latvija i Rumunjska sa skokom cijena za 49,4 odnosno za 41,9 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu bile više za 20 posto nego u istom mjesecu godinu ranije. U studenom bile su porasle za 24,2 posto. Najbliže je Hrvatskoj Češka s rastom cijena za 20,1 posto.

Najslabiji rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini bilježio je u prosincu Portugal, za 6,7 posto. Jednoznamenkasti rast bilježila je još samo Malta, za 7,9 posto. (H)

You may also read!

poljoprivreda

U proljetnu sjetvu s jeftinijim gnojivom, ali i padom cijena uroda

Ove ćemo godine imati jeftiniju proljetnu sjetvu nego lani, rekao je za Hinu član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Read More...
sajam

Na Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru više od 400 izlagača

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji se ovog vikenda održava po 24. put u Gudovcu pored Bjelovara, bit će najveći

Read More...
vina

Hrvatski vinari predstavljaju se na najvećem sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Jedna od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Europi i svijetu prilika je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design