Koje su prednosti korištenja digitalnog novca i novčanika prilikom kupovine?

In Financije i gospodarstvo
1-e-novcanici-digitalni-novac

Većina novčanih transakcija danas se odvija digitalno, odnosno putem interneta, stoga itekako ima smisla istražiti kako si možemo olakšati plaćanje putem novca i novčanika koji ne postoje u fizičkom obliku.

Premda smo zašli duboko u doba interneta koje je temeljito promijenilo način na koji živimo i na koji se odvija ekonomija, mnogima su još strani ili nejasni pojmovi digitalnog, odnosno e-novca i e-novčanika. I dalje preferiraju gotovinu i kreditne/debitne kartice u novčanicima koje nose u torbama ili džepovima, a odlazak u banku ili Poštu i čekanje u redu kako bi obavili novčanu transakciju naprosto je stvar na koju su navikli. Međutim, digitalni novac i novčanici mogu znatno olakšati i ubrzati cijeli proces iako postoje, naravno, i poneke mane. No prvo moramo definirati što uopće jesu e-novac i e-novčanik.

Veća brzina i sigurnost te manji troškovi

Digitalni novac (ili valuta) oblik je plaćanja koji postoji isključivo u elektronskom obliku. Dakle, nije opipljiv kao papirnati novac ili kovanice. Digitalni novac može predstavljati valute kao što su kuna ili euro, a transakcije digitalnim novcem odvijaju se putem smartphonea, kreditnih kartica i online razmjene kriptovaluta. U nekim slučajevima može ga se pretvoriti u gotovinu na bankomatima, no novac koji imate na online bankovnom računu nije digitalni u punom smislu, već je njegova varijanta, baš zato što ga se može pretvoriti u fizički oblik.

Najveća prednost pravog digitalnog novca upravo je u tome što zaobilazi posrednike, tj. banke i centralne banke, i njihovu monetarnu politiku. Time korisniku plaćanje čine znatno bržim i jeftinijim, pogotovo za međunarodne transakcije, za koje banke inače naplaćuju prilično skupu naknadu i obično im treba nekoliko dana da završe proces. Osim toga, plaćanje e-novcem puno je sigurnije. Korištenje kriptografije u nekim vrstama e-novca čini plaćanje gotovo 100 posto sigurnim i neprobojnim za elektronsku krađu. Treba napomenuti i da se mnoge banke sad prilagođavaju ovom novom trendu pa tako uvode opcije za brza i instant plaćanja.

Digitalni novčanici

E-novčanici su sotware sistemi koji čuvaju transakcijske informacije korisnika i njegove lozinke prilikom različitih metoda plaćanja, uključujući putem smartphonea. Oni čuvaju digitalni novac i omogućuju da se plaćanje odvija lako, brzo i vrlo sigurno jer korisnici svako plaćanje autoriziraju PIN-om, lozinkom ili skeniranjem otiska prsta. Da biste imali e-novčanik ne morate otvarati račun u banci, što je velika prednost pogotovo u siromašnijim zemljama. Dodatna povoljnost je što prilikom plaćanja, npr. kada želite igrati igre na sreću i položiti novac u casino online, ne morate nikome otkrivati podatke o svojoj kreditnoj ili debitnoj kartici, online ili offline.

Podatke čuva treća strana i oni su zaključani iza vaše lozinke ili biometrijskog otiska. Čak i ako, recimo, izgubite svoj mobitel i dalje ćete imati pristup svome e-novčaniku čim nabavite novi. Plaćanje kriptovalutama nemoguće je bez e-novčanika. S obzirom na sve prednosti, ne čudi da je npr. Švedska na putu da postane bezgotovinska država koja želi poslovati isključivo digitalnim novcem. Tvrtke vole e-novčanike jer tako mogu prikupljati podatke o navikama korisnika i bolje usmjeravati reklamne poruke prema njemu, no to može biti mana za potrošača jer gubi na privatnosti.

Koristi nadmašuju nedostatke
Postoji još nekoliko slabijih strana plaćanja digitalnim valutama. Broj trgovina koje prihvaćaju plaćanje e-novčanicima još nije dovoljno velik, a varira ovisno o tome koji e-novčanik izaberete, slično kao što neke trgovine prihvaćaju, primjerice, Diners kreditnu karticu, ali ne American Express ili obratno. Čak i neke online trgovine još nemaju mogućnost plaćanja e-novčanikom, nego vas traže debitnu ili kreditnu karticu koje su i dalje najpopularnije.

Nadalje, neke aplikacije mogu vam naplatiti naknadu za platne transakcije, kao što to čine banke ili Pošta. Uz sve to, plaćanje e-novčanikom ograničeno je i time što je tehnologija koja ga omogućuje još poprilično nova. Trenutno su posebni skeneri i NFC, tehnologija koja povezuje dva uređaja u neposrednoj blizini bliskom komunikacijom kako bi se mogli prenijeti podaci, jedina tehnologija koja ih podržava. No sve skupa kad se zbroji, koristi e-novca i novčanika daleko nadmašuju nedostatke koji će se s vremenom ukloniti kako ih sve više ljude bude koristilo, ali i napretkom u tehnologiji.

You may also read!

Hrvatska je najbolja destinacija za jedrenje na svijetu

Hrvatska je najbolja destinacija za jedrenje na svijetu

Zizoo, vodeća svjetska online platforma za najam brodova za odmor objavila je podatke koji pokazuju kako je Hrvatska omiljena

Read More...
lova

Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu 68,30 milijardi kuna

Hrvatska je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) od 2013. do 17. studenoga ove godine povukla 8,51 milijardu

Read More...
hub

HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za “Black Friday”

Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom "Black Friday-a", upozoravajući

Read More...

3 commentsOn Koje su prednosti korištenja digitalnog novca i novčanika prilikom kupovine?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design