Njemački izvoz strojeva blizu pretpandemijske razine

In Vijesti iz svijeta
izvoz

Njemački izvoz strojeva približava se razini iz razdoblja prije pandemije covida 19 unatoč kontinuiranom manjku određenih materijala, objavilo je udruženje industrije strojeva (VDMA).

Izvoz strojeva u trećem je tromjesečju porastao 8,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 44,6 milijardi eura. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci uvećan je 10,8 posto, na 133,2 milijarde eura, objavio je VDMA u četvrtak.

“Mehanički inženjering ponovno luči koristi od svoje snažne prisutnosti u inozemstvu. Nadomak smo razine izvoza strojeva iz pretkrizne 2019. godine zahvaljujući dobroj potražnji inozemnih kupaca”, rekao je ekonomist VDMA Ralph Wiechers.

“Izvozne rezultate pritišću ipak rašireni problemi u nabavi materijala i logistici”, dodao je Wiechers.

Izvoz u druge zemlje Europske unije, najvažnije tržište za plasman njemačke robe, porastao je u trećem tromjesečju za 5,8 posto, a na tržište SAD-a za čak 18 posto.

Izvoz u Kinu porastao je pak za samo tri posto na godišnjoj razini. Wiechers je izrazio pesimizam glede kineskog tržišta, ističući kako od velikih kupaca u građevinarstvu i automobilskoj industriji nisu dobili pozitivne signale.

Prodaja kupcima u Britaniji, koju je prošle godine pogodio brexit, poskočila je za čak 38,7 posto.

Strojevi za proizvodnju mikroelektronike bili su vrlo traženi u prvih devet mjeseci, što se očituje u rastu izvoza od 23,9 posto budući da su proizvođači čipova povećali kapacitete.

Izvoz strojeva za tekstilnu industriju porastao je još i snažnije, za 28,2 posto. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze oštro pale zbog nove varijante koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što

Read More...
zadar

U Zadru predstavljen projekt Doline za digitalne nomade

U Zadru je u petak predstavljen projekt prve Doline za digitalne nomade u Hrvatskoj, osmislili su ga Mario Mrkša

Read More...
kuna

Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju diže prognoze za cijelu 2021.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju za snažnih 15,8 posto potaknuo je analitičare RBA da svoju trenutnu prognozu ukupnog rasta

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.