37. Forum poslovanja nekretninama: Otvara se novi potencijal u nadolazećem ciklusu

In Konferencije / savjetovanja
bogovic

Tržište nekretnina je ušlo u novi ciklus – došlo je do usporavanja tržišta koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je na otvaranju 37. Foruma poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava u Zadru.

Maja Bogović, direktorica Sektora trgovine HGK, istaknula je kako je tržište nekretnina vrlo važan čimbenik za razvoj hrvatskog gospodarstva.

„Hrvatska gospodarska komora i dalje želi biti podrška sektoru pružajući pravovremene informacije o promjenama odluka i regulative, kako bi što kvalitetnije mogli planirati svoje poslovanje, ali i kroz stručne edukacije. Razumijevanje i predviđanje trendova ključno je za usmjeravanje naših strategija i osiguranje održivog rasta i razvoja u ovom dinamičnom sektoru u budućnosti“, rekla je Bogović.

Rast kamatnih stopa i pad tržišta u mnogim državama EU, nedovoljna produkcija novih stanova za srednju i nižu platežnu moć kupaca te nerealna očekivanja prodavatelja stanova, prije svega onih starije gradnje, snažno su utjecali na tržište nekretnina.

„Sve to dovelo do velikog rasta traženih cijena stambenih nekretnina proteklih nekoliko godina. Neodrživost takvog pristupa tržištu se vidi u padu prometa u 2023. godini za čak 6,9 posto i padu kupovine stranaca za 7,1 posto“, kazao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Većina nekretnina posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama, pa će, mišljenja je Ranilović, vlasnici morati uskoro korigirati cijene ako žele pronaći kupce.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj i dalje je polarizirano. S jedne strane, vrlo je aktivno tržište u Zagrebu i priobalju, dok su u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj potražnja i aktivnosti mnogo manje, osim iznimke u nekoliko većih gradova. Ipak, prema riječima Ivana Bižanovića, dopredsjednika Udruženja, po tom pitanju uočljive su određene promjene.

„Nije to dinamika koju svi priželjkujemo, ali ipak se naziru pozitivni trendovi. O potencijalu tržišta nekretnina u Slavoniji, Lici, Dalmatinskoj zagori i središnjoj Hrvatskoj puno se manje govori, ali on nije zanemariv. Gledajući po regijama, imamo sjajne primjere pozitivnih utjecaja razvoja gospodarstva na sektor nekretnina od turizma do energetike i vjerujemo da će taj trend biti sve vidljiviji“, kazao je Bižanović.

U fokusu proljetnog izdanja Foruma nekretnina je i pitanje priuštivosti stanovanja, za koje je rečeno da je jedno od najvažnijih, kako za tržište nekretnina tako i za društvo u cjelini. Rješavanjem ovog pitanja, između ostalog, zaustavio bi se negativan trend iseljavanja stanovništva iz zemlje. Zaključeno je da će se pitanje priuštivosti morati rješavati uključivanjem više dionika na tržištu, a da iskustva koje imaju posrednici u prometu nekretnina mogu dati dobre pokazatelja za kreiranje stambene politike, koja je nužna za dugoročno rješavanje ovog pitanja.

Forum nekretnina je više od dva desetljeća središnje događanje na kojem se okuplja struka, kako bi se informirala o novostima i razmijenila iskustava. Osim predstavljanja analize tržišta nekretnina i iznošenja očekivanjima za nadolazeće razdoblje, na Forumu u Zadru bit će predstavljeni makroekonomski trendovi, Kodeks etike, sudska praksa, a neke od tema su sprječavanje pranja novca, zemljišne knjige, kvalitetno projektiranje zgrada te utjecaj umjetne inteligencije na sektor.

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design