Održana konferencija o eno-gastro turizmu

In Konferencije / savjetovanja
Treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

Treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu održana je 24.-25.3.2017. na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH uz potporu TZ Vukovarsko-srijemske županije, grada Iloka i TZ grada Iloka.

Organizator konferencije je udruga za kulturu stola G.E.T., a za uspješnu organizaciju uvelike su zaslužni i zlatni sponzor Iločki podrumi te brončani sponzori Lana karlovačka tiskara i tvrtka Pleter-usluge.

Tema 3. G.E.T. konferencije bila je strategija razvoja eno-gastro turizma, uz primjere dobre prakse. Sudionike je kroz konferenciju vodio poznati glumac i eno-gastro kritičar Damir Folnegović – Blaž.

Na otvorenju konferencije, sudionicima su se obratili zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije g. Željko Cirba, gradonačelnik Iloka g. Zvonimir Dragun i većinski vlasnik Iločkih podruma d.d. g. Juraj Mihaljević, redom zahvalivši na inicijativi i prepoznavanju Iloka kao lokacije održavanja te zamolivši predstavnike medija da prenesu dojmove i informacije o destinaciji i pomognu da se zadrže ljudi u Srijemu, da se zaustavi iseljavanje.

U prvom, uvodnom danu konferencije, dodijeljene su nagrade Bijeli grozd Regional Trophy i sedam Excellence star certifikata kategorizacije vinarija. Drugi dan održao se niz stručnih prezentacija i otvorena rasprava o temi.

Udruga G.E.T. se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma te je, pod zajedničkim nazivnikom Centar za razvoj eno-gastro turizma, s tim ciljevima pokrenula nekoliko projekata.

Bijeli grozd i kategorizacija vinarija proizašli su iz spoznaje da turistima nije bitan samo proizvod, već cijeli doživljaj. Temelje se prvenstveno na aspektima turističke ponude, s ciljem da se turistima olakša izbor relevantnom preporukom, a proizvođače potakne na razvoj kvalitete ukupne ponude.

Turisti do ovih informacija mogu doći kroz višejezični G.E.T. Vodič na web adresi www.getworldguide.com.

“Vodič se zasniva na stručnom mišljenju. Ono što je Michelinov vodič za restorane, to mi želimo postati za vinarije”, pojašnjava g. Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

Kategorizacija vinarija je način rangiranja vinarija prema određenim kriterijima, uzimajući u obzir turistički aspekt. Skala se sastoji od preporuke, jedne, dvije i tri zvjezdice te Excellence star (zvijezde izvrsnosti), koja je najviši rang kategorizacije, a ukazuje na to da vinarija zadovoljava sve najviše kriterije, ali nudi i dodatne sadržaje kojima prezentaciju diže na puno višu razinu i stvara nezaboravan doživljaj.

Na konferenciji je sedam hrvatskih vinarija dobilo priznanja Excellence star. To su: Iločki podrumi, Bolfan Vinski vrh, Vuglec breg, Meneghetti, Boškinac, Saints Hills i Korta Katarina.

Bijeli grozd je godišnja nagrada kojoj je misija istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem, na bilo koji način, utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola. Za vinarije po izboru glasuje više od 500 odabranih eno-gastro znalaca i putnika, nagrade se dodjeljuju na VINOcom festivalu krajem studenog, a u 2016. godini se po prvi puta moglo glasovati i za vinarije iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zatim su izdvojene po tri najbolje vinarije iz svake od navedenih država te je pred širu publiku stavljena mogućnost da odabere najbolje u regiji.

Po odabiru publike, Bijeli grozd Regional Trophy za sezonu 2016/2017 osvojile su ove vinarije:
1. mjesto – Iločki podrumi, Ilok (Hrvatska)
2. mjesto – Zvonko Bogdan, Palić (Srbija)
3. mjesto – Kozlović, Momjan (Hrvatska)
4. mjesto – Movia, Ceglo (Slovenija)
5. mjesto – Podrumi Vukoje 1982., Trebinje (Bosna i Hercegovina)

U sklopu 3. G.E.T. konferencije ovim su vinarijama dodijeljene plakete i vrijedne kristalne nagrade koje su stigle iz staklarne Rogaška.

Drugi dan konferencije održan je niz stručnih prezentacija.

  • Željka Balja, nagrađivana diplomantica turizma sveučilišnog smjera: Vinski (eno-gastro) turizam kao posebni oblik ponude turističkih agencija
  • Otto Barić, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata: Arhitektura u vinarstvu
  • Saša Špiranec, uvaženi vinski konzultant, publicist: Vinski festivali, prezentacije i vodiči
  • Sanja Muzaferija: WOW (Women on Wine) – međunarodno i regionalno povezivanje
  • Vladan Krečković, projektni koordinator u organizaciji Dunavski centar za kompetenciju: DCC i regionalno povezivanje
  • Damir Kmećko, voditelj turizma u Iločkim podrumima d.d.: turizam Iločkih podruma, prednosti i poteškoće na destinaciji te planovi za budućnost

Detaljnije o prezentacijama moći će se pročitati uskoro na web stranici konferencije centar.get4u.hr

Nakon prezentacija, uslijedila je otvorena rasprava sudionika, koja je bila vrlo živa i konstruktivna. Možda bi, iz cijele rasprave trebalo izdvojiti rečenicu Rujane Bušić Srpak, direktorice Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije: “Svi smo kreatori destinacije!”, kao i prijedlog Karmele Tancabel, voditeljice odjela marketing i izvoz u Iločkim podrumima; njen prijedlog mini-strategije razvoja vinskog turizma odnosi se na prezentaciju Iloka kroz proizvod – traminac, ali se kao takva može primijeniti na bilo koju destinaciju. “Zašto ne bi svaki konobar, kao osnovni djelatnik u turizmu, barem jednom dnevno, jednom gostu, ponudi bocu iločkog traminca i prezentirao ga uz priču u Iloku?”, zapitala se.

Zaključak
Prvo treba napomenuti kako na konferenciji nije sudjelovao nitko iz resornih ministarstava – turizma, poljoprivrede, regionalnoga razvoja – mada su neki od njih bili pokrovitelji konferencije, na čemu im zahvaljujemo. Zašto je to bitno? Hrvatski eno-gastro turizam očito ima izuzetno velike potencijale, koji leže u raznolikosti, kako vina, tako i načina pripreme hrane.

Kada bi eno-gastro turizam vezali uz kruzing, cikloturizam i slične grane turizma, mogućnosti bi bile izuzetno velike. Dakle, postoje resursi, postoje ljudi, ali nedostaje političke volje ili želje da se napravi veći iskorak.

Jer, da, svi smo mi kreatori destinacije, ali krovna ministarstva moraju dati svoj obol da bi svijet prepoznao Hrvatsku kao izuzetnu eno-gastro destinaciju. Pritom ne treba zaboraviti da u ovom segmentu turizma pričamo o manjim grupama ili individualnim gostima, više i visoke platežne moći.

“Nadamo se da će na četvrtoj G.E.T. konferenciji, u ožujku 2018. godine, predstavnici ministarstava biti s nama.”, zaključuje Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51posto privatnog sektora

Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51 posto privatnog sektora

U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća izvozi, a istovremeno ta baza poduzeća zapošljava više od polovice svih radnika

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design