Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore: naši objekti mjesta su strogog poštivanja mjera

In HoReCa
Ugostitelji

Daljnje ograničavanje i smanjenje broja radnih sati ugostiteljskih objekata dodatno ugrožava poslovanje sektora.

Pandemija je sektoru ugostiteljstva neupitno ugrozila poslovanje, a pred ugostitelje postavila cijeli niz izazova u radnom procesu. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a svjestan je zdravstvene ugroze koju koronavirus predstavlja za društvo i upravo zbog toga stalno naglašava kako je potrebno držati se epidemioloških mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite RH. Veliki dio mjera do sada donesen je u dijalogu s predstavnicima ugostiteljskog sektora, a Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pozdravlja pristup Stožera u kojem se uvažava struka.

Danas pak najavljene mjere koje se tiču dodatnog ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata te zabrane rada u pojedinim objektima i županijama, komentirao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a: „Hrvatski ugostitelji u potpunosti su prilagodili poslovanje uvjetima pandemije, poštivajući potrebu fizičkog distanciranja ljudi te visoku razinu higijene. Napravili su sve kako bi zaštitili svoje goste i zaposlenike te stvorili mjesta u kojima se propisane mjere poštuju, a uvjeti su strogo kontrolirani. Bilo kakvim daljnjim ograničavanjem rada ili pak zatvaranjem ugostiteljskih objekta potiče se neorganizirano okupljanje ljudi koje je puno opasnije jer se održava u nekontroliranim uvjetima.“

Jedna njemačka studija analizirajući mjesta i vjerojatnosti dobivanja zaraze u Španjolskoj pokazala je kako se svega 3% ljudi zarazilo koronavirusom u ugostiteljskim objektima. U Hrvatskoj su trendovi slični te nije zabilježeno da je ugostiteljski sektor generator širenja virusa.

„Ograničavanje rada u bilo kojem segmentu, a zbog troškova u poslovanju koji bi ovime nastali, zahtjeva nastavak mjera za pomoć sektoru i nakon 1. siječnja 2021. te primjeren model financijske kompenzacije. To se posebno odnosi na one kojima je rad u potpunosti zabranjen te ćemo uputiti zamolbu Vladi RH za nadoknadom štete proizašle iz ovakve odluke.“, istaknuo je Smolić.

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
dan-poduzetnika

HUP: Uz uklanjanje prepreka gospodarski rast mogao bi biti i brži

Hrvatsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u EU, ali rast bi mogao biti još brži, a Hrvatska bi mogla

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design