Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto

In Financije i gospodarstvo
inflacija

Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) danas je objavio da je stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, što je isto kao i u siječnju. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene, prema podacima DZS-a, porasle za 0,2 posto.

HNB: Inflacija bi u 2024. mogla usporiti na 3,5 posto

“Nakon stagnacije u veljači, u narednim se mjesecima očekuje nastavak usporavanja godišnje stope inflacije potrošačkih cijena, čemu u prilog ide i znatno popuštanje inflatornih pritisaka koji proizlaze iz kretanja u prethodnim fazama cjenovnog lanca. Naime, iz posljednjih dostupnih podataka vidljivo je da se trend smanjivanja inflacije proizvođačkih cijena hrane, koji je prisutan od početka 2023., nastavio te se ona u siječnju 2024. spustila na 1,3 posto, što je za 14,3 postotnih bodova manje u usporedbi sa siječnjem 2023. godine. Trend znatnog usporavanja godišnjeg rasta cijena bilježe i proizvođačke cijene intermedijarnih dobara i trajnih potrošnih dobara”, ističu analitičari HNB-a u komentaru inflacije u veljači.

Ocjenjuju da bi prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u Hrvatskoj u 2024. mogla usporiti na 3,5 posto (s 8,4 posto u 2023.), kao odraz očekivanog smanjivanja inflacije svih glavnih komponenata, a ponajviše temeljne inflacije (kako inflacije cijena usluga tako i inflacije cijena industrijskih proizvoda) i inflacije cijena hrane.

“Usporavanje inflacije u narednim bi mjesecima trebalo odražavati očekivano zadržavanje tekuće inflacije na dostignutoj niskoj razini u uvjetima slabljenja utjecaja prošlih šokova kao i nastavak djelovanja baznih učinaka, odnosno postupni prestanak utjecaja povišenih mjesečnih stopa inflacije, koje su osobito bile izražene do kolovoza prošle godine, na godišnju stopu inflacije. Time se ujedno pretpostavlja da bi se u 2024. važnost činitelja koji su u posljednje dvije godine pridonijeli znatnom rastu cijena ugostiteljskih usluga i usluga smještaja (prelijevanje prijašnjeg povećanja troškova, osobito energije i prehrambenih sirovina, rast plaća, snažna potražnja za spomenutim uslugama te konvergencija tih cijena onima u europodručju) trebala smanjiti pa se očekuje i slabljenje pritisaka na rast cijena usluga”, navode u komentaru analitičari središnje banke.

HUP: Na ljeto pad stope inflacije ispod 3 posto, u cijeloj 2024. oko 3,5 posto

Analitičari HUP-a očekuju da će inflacija na ljeto pasti ispod tri posto, a u cijeloj ovoj godini očekuju prosječnu stopu inflacije na razini od oko 3,5 posto.

“Na ljeto ove godine očekujemo pad stope inflacije ispod razine od 3 posto, uslijed slabljenja rasta cijena prehrambenih proizvoda, stabilizacije, odnosno smanjenja cijena nafte i ostalih energenata, kao i općenitog hlađenja agregatne potražnje gledano kroz ponovni pad šestomjesečnih očekivanja prodajnih cijena u euro području”, ističu analitičari HUP-a koji su najnovije podatke o inflaciji komentirali u danas objavljenoj publikaciji HUP Fokus.

U ovoj godini očekuju i nastavak snažnog povećanja plaća te ukupnih primanja od 10 odnosno 15 posto, kao i ubrzanu konvergenciju cijena usluga, koje su, kako navode, i dalje u prosjeku niže za 30 posto u odnosu na prosjek euro područja.

“Zato nakon prosječne stope inflacije od 8 posto u prošloj godini, u 2024. godini očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od oko 3,5 posto. Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je u potpunosti obuzdana s obzirom na daljnji snažan realni rast plaća zaposlenih ove godine od oko 6 posto, što je naročito podržano povećanjem mase plaća iz državnog proračuna za rekordnih 32 posto te minimalne plaće za 20 posto, kao i kontinuiranim povećanjima primanja u uslužnim sektorima”, obrazlažu analitičari HUP-a.

To “podiže rizik spirale plaća i maloprodajnih cijena, pogotovo jer plaće rastu znatno brže u odnosu na prosječni rast produktinosti u ekonomiji”, upozoravaju poslodavci. (H)

You may also read!

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...
Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...

One commentOn Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ( davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design