Britansko gospodarstvo u studenome premašilo pretpandemijsku razinu

In Vijesti iz svijeta
industrija

Britansko gospodarstvo poraslo je u studenome lani za 0,9 posto i konačno premašilo razinu na kojoj je bilo netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u petak statistički ured ONS.

Peto najveće svjetsko gospodarstvo u studenome je tako bilo 0,7 posto veće nego u veljači 2020. godine, navodi se u priopćenju ONS-a.

Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su u studenome očekivali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

U prosincu gospodarsku je aktivnost vjerojatno pogodilo brzo širenje nove varijante koronavirusa omikrona širom Europe, a slabiji zamah može se očekivati i u siječnju budući da su se mnoge tvrtke požalile na izostanke zaposlenika a građani su i dalje suzdržani u izlascima.

Zdravstveni dužnosnici mišljenja su ipak da je val zaraze omikronom u Britaniji sada na vrhuncu, a ekonomisti procjenjuju da će udar na gospodarstvo vjerojatno biti kratkog vijeka, što će omogućiti britanskoj središnjoj banci da nastavi podizati kamatne stope.

U ONS-u procjenjuju, ako izostanu revizije podataka, da je tromjesečni BDP u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine dosegnuo ili premašio pretpandemijsku razinu, pod uvjetom da gospodarska aktivnost u prosincu nije smanjena više od 0,2 posto. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design