Kina zaključila 2021. s rekordnim trgovinskim viškom

In Vijesti iz svijeta
kina

Kina je 2021. godinu zaključila s rekordnim trgovinskim viškom zahvaljujući otpornosti izvoza drugog gospodarstva svijeta na uvjete pandemije covida 19, pokazali su u petak najnoviji podaci statističkog ureda.

Višak u trgovinskoj razmjeni Kine sa svijetom u prošloj je godini tako dosegnuo 676,43 milijarde dolara, najvišu razinu od početka prikupljanja podataka sredinom prošloga stoljeća, pokazuju podaci statističkog ureda. U prvoj godini pandemije višak je iznosio 523,99 milijardi dolara.

Kina je zabilježila rekordan trgovinski višak i u prosincu, od 94,46 milijardi dolara, zahvaljujući snažnom izvozu i naglom usporavanju uvoza, pokazalo je odvojeno izvješće carinske uprave, koji je počeo prikupljati podatke u kolovozu 1994. godine. U studenome višak je iznosio 71,72 milijarde dolara.

Trgovinski višak u razmjeni sa Sjedinjenim Državama, ključna točka prijepora između dva najveća svjetska gospodarstva, dosegnuo je u prosincu 39,23 milijarde dolara i dodatno je uvećan u odnosu na mjesec ranije, kada je iznosio 36,95 milijardi dolara.

Izvoz je u posljednjem mjesecu prošle godine uvećan za 20,9 posto u odnosu na kraj 2020., nakon 22-postotnog rasta u studenome. Uvoz je bilježio gotovo isti postotni rast, znatno slabiji nego u studenome kada je poskočio za 31,7 posto.

U cijeloj 2021. izvoz porastao je za 29,9 posto, nakon skromnog, 3,6-postotnog rasta, u 2020. U istom je postotku porastao i uvoz, nakon 1,1-postotnog pada u prvoj godini pandemije, objavila je carinska uprava.

Podaci carinske uprave pokazuju i da je u prosincu kineski uvoz željezne rude, ključne sirovine u proizvodnji čelika, smanjen u odnosu na mjesec ranije zbog ograničenja u proizvodnji čelika i posustale gradnje nekretnina. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design