Cijena plina u Europi na otvaranju burze porasla za 10,6 posto

In Financije i gospodarstvo
autoplin

Cijena plina u petak je na otvaranju trgovanja na londonskoj burzi ICE porasla za 10,6 posto u odnosu na četvrtak, na razine iznad 1100 dolara za tisuću kubika.

Cijena terminskih ugovora (futures) za veljaču na referentnom nizozemskom čvorištu TTF porasla je na 1121 dolar za tisuću kubičnih metara, odnosno 94,5 eura po megavatsatu.

Pojedini analitičari smatraju da je rast cijene odraz jučerašnje izjave zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, koji je rekao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Sjevernoatlantskom savezu “ni pod kojim okolnostima i iz bilo kojeg razloga” nisu spremni ispuniti ključne zahtjeve Rusije za sigurnosnim jamstvima i da će Moskva pronaći alternative budu li uvedene nove američke sankcije.

Postoje i mišljenja da cijene terminskih ugovora na čvorištu TTF ne odražavaju stvarnu cijenu fizičkih isporuka u Europu.

Prema ruskom Gazpromu, koji je najveći opskrbljivač Europe plinom, prosječna cijena izvoza plina po ugovorima sklopljenima prošle godine iznosi 280 dolara za 1000 kubičnih metara.

Dana 21. prosinca 2021. godine, burzovna cijena plina u Europi prvi put u povijesti premašila je 2000 dolara za tisuću kubičnih metara, na valu nadolazećeg hladnog vremena i nenormalno niskih rezervi u europskim podzemnim skladištima. No, idućih dana cijena se korigirala s obzirom na zatopljenje, pojačanu proizvodnju struje iz vjetroelektrana i vijesti da je broj tankera koji prevoze LNG iz SAD-a u Europu porastao za trećinu. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design