Cijena struje na jugoistoku Europe idućih mjeseci neće biti ispod 150 eur/MwH

In Financije i gospodarstvo
struja

Cijena električne energije na području jugoistoka Europe sljedećih mjeseci neće pasti ispod 150 eura po megawatsatu, a tek krajem ove i početkom 2023. može se očekivati njezin pad ispod 100 eura, rečeno je na summitu energetske budućnosti koji je u petak završen u Trebinju u BiH.

Direktor Uprave za tržište električne energije Srbije Marko Janković ocjenio je da se cijene električne energije neće vratiti na stanje iz travnja prošle godine.

“Nova realnost, kao i ulazni podaci na osnovu kojih se formiraju cijene električne energije ne daju optimizam da će cijene biti ispod 150 eura po megawatsatu”, rekao je Janković.

Pojasnio je kako bi tek krajem ove godine ili početkom 2023. moglo doći do stabiliziranja cijene električne energije ispod 100 eura po megawatsatu.

Sa summita energetske budućnosti održanog u Trebinju istaknuta je važnost daljnjeg ulaganja u obnovljive izvore energije na području jugoistoka Europe, ponajprije koristeći snage vjetra i sunca.

Sudionici su ocijenili kako bi Bosna i Hercegovina mogla obuzdati rast cijena električne energije uspostavom burze električne enegrije, koju još uvijek nema.

Pomoćnik ministra za energetiku u ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admin Softić rekao je kako je studija, koju je financirala Svjetska banka, pokazala da bi lokalna burza bila samoodrživa i profitabilna.

Na summitu u Trebinju sudjelovali su predstavnici više elektroprivrednih kompanija iz zemalja ovoga dijela Europe, među kojima i predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP). (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design