Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

In Zaposlenost / plaće
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU OSHA) organizirala je virtualnu radionicu „Novi oblici upravljanja radnicima temeljeni na umjetnoj inteligenciji (AI) i njihove implikacije na sigurnost i zdravlje na radu (OSH)“.

Cilj radionice bio je predstaviti i raspraviti EU-OSHA-ovo istraživanje o ovim novim oblicima upravljanja radnicima temeljenim na umjetnoj inteligenciji i njihovim implikacijama na OSH. Na temelju provedenog istraživanja i konzultacija s ključnim informatorima i kontaktnim točkama EU-OSHA-e, predstavljen je pregled definicija, prihvaćanja, politika i strategija, te učinaka na OSH koji su povezani s ovim novim oblicima upravljanja. Sa stručnjacima i kreatorima politika na razini EU-a i država članica razgovaralo se o nedostacima, potrebama i prioritetima istraživanja, politike i prakse.

Umjetna inteligencija (AI) i digitalne tehnologije dovele su do novih oblika upravljanja radnika. Za razliku od ranijih oblika upravljanja koji se uglavnom oslanjaju na ljudske nadzornike, radnika upravljanje pomoću AI odnosi se na nove sustave upravljanja i alate koji prikupljaju podatke u stvarnom vremenu o ponašanjima radnika iz različitih izvora u svrhu informiranja menadžmenta i podržava automatizirane ili poluautomatizirane odluke temeljene na algoritmima ili naprednijim oblicima AI. Ovi sustavi upravljanja radnicima sve se više provode u raznim sektorima i poslovima. Rizici u vezi s OSH, uključujući uznemiravanje i nasilje,podupiru intervenciju utemeljenu na dokazima.

Novi oblici praćenja i upravljanja radnicima dovode do niza zakonskih, regulatornih, etičkih i pitanja privatnosti, kao i izazove i rizike za sigurnost i zdravlje na radu (OSH), osobito u smislu psihosocijalnih čimbenika rizika. Ipak, ako su izgrađeni, implementirani i korišteni pod određenim uvjetima, oni također mogu pružiti korisne informacije za pravodobno prepoznavanje i prevenciju.

Aktivne i bogate rasprave koje su se vodile na radionici odražavaju veliki interes za temu i potrebu za razmišljanjem o tome kako to riješiti i poduzeti potrebne radnje. Iako AIWM sustavi predstavljaju brojne rizike za OSH, oni također pružaju potencijal, barem teoretski, mogućnosti za poboljšanje zdravlja i sigurnosti radnika. Postoji jasna potreba za holistički pristup za učinkovito reguliranje i upravljanje sustavima upravljanja radnicima temeljenim na umjetnoj inteligenciji i uspostavi jasne granice s obzirom na određene funkcije i korištenje takvih sustava koji nisu prihvatljivi jer ugrožavaju sigurnost i zdravlje radnika, posebno mentalno zdravlje, kao i temeljna prava općenito.

AIWM sustavi moraju biti dizajnirani, implementirani i kojima se upravlja da budu sigurni i transparentni, jamčeći radnicima konzultacije, sudjelovanje i jednak pristup informacijama u svim fazamate osiguranje da ljudi izdaju naloge.Usklađenost s postojećim zakonskim odredbama primjenjive na AIWM (kao što je zakon o zaštiti na radu, GDPR, zakon protiv diskriminacije). Osim toga, podizanje svijesti poslodavaca, odjela za ljudske resurse, radnika i njihovih predstavnika, i drugih aktere u zaštiti na radu; uključujući inspekcije rada, programere AIWM sustava, o rizicima za sigurnost i zdravlje na radu koji proizlaze iz AIWM-a kao i mjere prevencije od iznimne su važnosti. Kroz svoj istraživački program u području zaštite na radu i digitalizacije, EU-OSHA će nastaviti doprinositi razvoju znanja i podizanju svijesti u ovom području.

Hrvatske tvrtke prateći trendove moraju analizirati potencijalni utjecaj umjetne inteligencije na vlastitu strategiju,istražiti kako se ta tehnologija može primijeniti na poslovanje tvrtke,ali i kako može utjecati na sigurnost i zdravlje radnika.

Predstojeća europska Kampanja za zdrava radna mjesta bit će usmjerena na digitalizaciju i zaštitu na radu, i provoditi će se od 2023. do 2025. godine, kako bi pridonjela širenju nalaza ovog projekta i praktičnoj primjeni. Svjesni važnosti holističkog pristupa ovoj temi ostvarit će se suradnja s Eurofoundom i Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije u objavi zajedničkog izvješća o oblicima upravljanja temeljenim na podacima i implikacijama na radnike.

Vitomir Begović

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design