Cijene nafte blizu 114 dolara, trgovci priželjkuju iranske barele

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 114 dolara budući da su poboljšani izgledi za povratak iranskih barela ublažili strah od proširenja sankcija Rusiji i na izvoz energenata.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 3,28 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 113,74 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,47 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 3,19 dolara višoj cijeni, od 110,86 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,93 dolara.

Nada da bi SAD i Iran uskoro mogli postići dogovor o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine potaknula je jučer val prodaja na tržištima, ali danas je ponovo prevladala zabrinutost zbog eskalacije oružanih sukoba u Ukrajini nakon ruske invazije.

Javnost je jutros uzbunila vijest o požaru u nuklearnoj elektrani u Ukrajini, koji je prema informacijama vlasti u međuvremenu ugašen.

Rusiji su zbog invazije na Ukrajinu uvedene opsežne sankcije, a cijene nafte rastu zbog straha trgovaca da bi mogle biti proširene i na izvoz nafte. Trenutno ruskim tvrtkama teškoće zadaju problemi s plaćanjem i strah prijevoznika od sankcija.

Rusija je najveći izvoznik nafte i derivata u svijetu, podsjeća Reuters. Trgovci su se tako tokom dana ponovo fokusirali na oskudnu opskrbu.

“Zbog ruske invazije na Ukrajinu strah od poremećaja u opskrbi bit će i dalje u prvom planu”, smatra Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

U takvom su okruženju mnogi postali svjesni da bi trebalo što prije oživjeti iranski nuklearni sporazum, dodao je Brennock.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian upozorio je u petak da žurba Zapada “ne smije spriječiti poštivanje iranskih crvenih crta”, uključujući ekonomska jamstva.

Problem oskudne ponude tek je donekle ublažilo koordinirano puštanje u prodaju 60 milijuna barela nafte iz strateških rezervi članica Međunarodne agencije za energetiku (IEA). Japan je danas objavio da će prodati 7,5 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 117,06 dolara, što znači da je poskupio 4,86 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design