Stabilizacija prometa u europskoj maloprodaji na početku godine

In Vijesti iz svijeta
maloprodaja

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u siječnju, nakon naglog pada na kraju 2021. godine, pokazalo je su u petak procjene europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a sezonski prilagođeni promet u maloprodaji porastao je u siječnju za 0,6 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pao 2,6 posto.

U eurozoni uvećan je za neznatnih 0,2 posto u odnosu na prosinac kada je potonuo 2,7 posto, prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda.

Najviše je i u EU i u eurozoni porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za jedan odnosno za 0,2 posto.

Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana u EU-u neznatno je porasla, dok je u eurozoni stagnirala. Promet na benzinskim stanicama u EU pao je za 1,1 posto, a u eurozoni za 1,3 posto.

Skok u Poljskoj

Najveći rast promet u maloprodaji u siječnju na mjesečnoj razini bilježila je Poljska, za 5,9 posto. Slijede Luxembourg i Danska s rastom prometa za 4,2 odnosno 3,7 posto. Najveći pad bilježila je pak Slovenija, za 4,6 posto.

Slijedi Portugal gdje se smanjio za 2,8 posto, te Litva s padom prometa u maloprodaji od 2,5 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Češku, Grčku, Španjolsku, Italiju i Cipar.

Oporavak na početku godine

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji porastao je u siječnju za 8,3 posto u EU, te za 7,8 posto u eurozoni, izračunao je Eurostat.

Revidirani podaci za prosinac pokazuju 2,9-postotni rast prometa na godišnjoj razini u EU, te 2,1-postotni u eurozoni.

Najviše je na oba područja u siječnju porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 15,3 posto u EU, te za 14,8 posto u eurozoni.

Dvoznamenkastu stupu rasta bilježio je i promet na benzinskim stanicama, za 11,1 posto u EU, te za 12,7 posto u eurozoni. Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana pala je za 1,3 posto u EU, te za 1,7 posto u eurozoni.

Pad u Finskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u siječnju na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 32,3 posto.

Slijede Poljska i Litva s rastom prometa za 19,5 odnosno 18,2 posto. Blizu su i Slovačka sa 16,9 posto, te Austrija i Latvija s 15,8 odnosno 15,7 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini bilježila je na početku godine samo Finska, za 2,4 posto. U Belgiji promet je gotovo stagnirao, pokazuje izvješće Eurostata. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design