Cijene nafte blizu 83 dolara

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da je izvješće o američkom tržištu rada potaknulo nagađanja o usporavanju gospodarstva i poboljšanim izgledima za sniženje kamatnih stopa na početku ljeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 82,85 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,79 dolara.

Na kraju tjedna trgovci su se fokusirali na izvješće o američkom tržištu rada u veljači.

Stopa nezaposlenosti blago je porasla, a rast plaća usporio, signalizirajući da gospodarstvo možda usporava, nagađaju analitičari.

Brojke navode na zaključak da je potražnja za radom popustila, što podupire tumačenja o usporavanju gospodarske aktivnosti i povećava šanse za snižavanje kamatnih stopa u lipnju, podsjeća Giovanni Staunovo iz UBS-a.

U četvrtak predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je da bi uskoro mogli “s dovoljno pouzdanja” zaključiti da inflacija slabi tempom koji opravdava sniženje kamatnih stopa.

Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak kamatne stope na važećoj razini, ali je istaknula da je gospodarstvo “slabo”.

Guverner francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau izjavio je pak u petak da će ECB vjerojatno početi snižavati kamatne stope u razdoblju od travnja do lipnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 82,71 dolar. (H)

You may also read!

Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...
Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design