Cijene nafte pale prema 74 dolara, trgovce brine potražnja

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte pale su u petak prema 74 dolara budući da je ulagače zabrinuo pad dionica europskih banaka i izjava američke ministrice energetike da bi mogli odgoditi punjenje strateških rezervi, što je potaknulo zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,55 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,48 dolara nižoj cijeni, od 68,48 dolara.

Naftna tržišta pratila su na kraju tjedna pad dionica banaka u Europi zbog bojazni ulagača da nevolje u financijskom sektoru još nisu završile. Najviše su oslabile dionce Deutsche Banka i švicarskoga UBS-a.

Trgovci strahuju da bi previranja u bankovnom sektoru mogla izazvati recesiju, što bi narušilo i potražnju za naftom.

Uteg cijenama nafte bio je i jači dolar, koji prigušuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Tržišta je zabrinula i izjava američke ministrice energetike Jennifer Granholm u Kongresu da će zbog prodaje i održavanja dva spremišta biti teško iskoristiti niske cijene u ovoj godini za punjenje strateških zaliha, koje su zbog prošlogodišnjih prodaja trenutno na najnižoj razini od 1983.

U listopadu Bijela kuća rekla je da će kupovati naftu za rezerve kada cijene u rasponu od 67 do 72 dolara po barelu ili niže.

“(Signal) da se ove godine neće kupovati nafta za strateške rezerve težak je udarac izgledima za potražnju”, rekao je analitičar Stephen Brennock iz PVM Oila.

“To će značiti još veći pritisak na Kinu da odradi lavovski dio posla u podupiranju potražnje u sljedećim mjesecima”, dodao je Brennock.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak naznačio je pak veću ponudu, objasnivši da će ruska proizvodnja biti smanjena za 500 tisuća barela dnevno u odnosu na razinu iz veljače, kada je iznosila 10,2 milijuna barela dnevno, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

To bi značilo da će Rusija od ožujka do lipnja proizvoditi 9,7 milijuna barela dnevno i smanjiti proizvodnju znatno manje no što je bila signalizirala.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,13 dolara, na 75,88 dolara. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design