Cijene nafte porasle nadomak 92 dolara

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 92 dolara zbog bojazni da bi najavljeni iranski odgovor na napad u Siriji mogao proširiti sukob na cijeli Bliski istok i ugroziti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,19 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 91,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,42 dolara višoj cijeni, od 87,44 dolara.

Nervozu na tržištima izazvala je najava Teherana da će odgovoriti na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku početkom mjeseca u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika i diplomata.

SAD očekuje da će Iran napasti Izrael, ali napad neće biti dovoljno opsežan da u rat uvuče i Washington, prema rječima neimenovanog američkog dužnosnika. Teheran je po riječima neimenovanih iranskih dužnosnika signalizirao odgovor koji ne bi trebao izazvati eskalaciju.

Ako situacija na Biskom istoku ne eskalira, cijene nafte trebale bi se stabilizirati, smatraju analitičari ING-a.

Bliski istok potisnuo je u drugi plan ubrzani rast potrošačkih cijena u SAD-u, koji je potaknuo nagađanja da bi središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni, što bi zakočilo gospodarski rast i potražnju za energentima.

Ulagači su u petak zanemarili i procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja, između ostalog, predstavlja vodeće potrošače, da bi potražnja za naftom u ovoj godini trebala porasti za 1,2 milijuna barela dnevno, nešto slabije no što su do sada očekivali, prema izvješću objavljenom u četvrtak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procijenila je pak u četvrtak da b trebala porasti za 2,2 milijuna barela dnevno.

“Tržište se za sada uglavnom priklanja OPEC-ovoj procjeni”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 24 centa, na 90,62 dolara. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

2 commentsOn Cijene nafte porasle nadomak 92 dolara

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. ”

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design