Digitalizacija poduzeća je neminovnost, a kapital će osigurati EU

In Obrazovna rješenja
Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Europska komisija (EK) predstavila je Komunikaciju „Digitalni kompas 2030.: europski pristup za digitalno desetljeće” koja postavlja ambiciozne ciljeve po pitanju digitalne transformacije, s ključnim fazama i praktičnim alatima za olakšavanje njihove provedbe.

Okosnicu Kompasa čine četiri glavne točke: edukacija stanovništva i stručnjaka, ulaganje u infrastrukturu, digitalna transformacija poduzeća i digitalizacija javnih usluga, a takav cjelovit pristup digitalizaciji pozdravlja i Europsko udruženje trgovačkih i industrijskih komora Eurochambres, čiji je član i HGK.

Predsjednik HGK Luka Burilović posebno se osvrnuo na treći cilj, digitalizaciju poduzeća, istaknuvši kako će jasni ciljevi i planovi za njihovu realizaciju, u kombinaciji s učinkovitim mehanizmom udruživanja resursa za višedržavne projekte, pomoći tvrtkama da iskoriste prednosti digitalizacije i omogućiti im inoviranje, razvijanje poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta. „Do 2030. digitalne tehnologije neće biti tek sredstvo za nove proizvode i poslovne modele, nego će se u njih u potpunosti integrirati“, naglasio je Burilović, uz napomenu kako kapitala neće nedostajati jer je za ulaganje u digitalnu transformaciju određen minimalni cilj od 20 posto rashoda za svaki nacionalni plan koji će se financirati u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost.

Predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl smatra da je konkurentna digitalna i elektronička industrija ključ za osiguravanje digitalne autonomije Europe te da će ključnu ulogu u njenom ostvarivanju imati ulaganja u infrastrukturu.

„Tajna Silicijske doline ili delte Biserne rijeke je u tome što mladi IT stručnjaci u njima pronalaze uspješan ekonomski eko-sustav popraćen inovativnim zakonodavnim okvirom. I mi u Europi moramo prilagoditi sustav inovacijama kako bi sljedeće desetljeće uistinu postalo europskim digitalnim desetljećem jer se vodeći stručnjaci budućnosti već danas oblikuju u našim školama i sveučilištima“ izjavio je Leitl, dodavši kako će Europski digitalni centri za inovacije (EDIH) imati važnu ulogu u povezivanju talenata i inovativnih tvrtki te da upravo iz tog razloga Eurochambres sudjeluje u radu više od 40 EDIH-a diljem kontinenta.

Nakon otvorenog savjetovanja o digitalnim načelima, EK će predložiti program digitalne politike kojim će se u trećem tromjesečju 2021. Digitalni kompas operacionalizirati.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design