Potrošnja u maloprodaji pala 11. mjesec zaredom

In Trgovina na malo
dm

U Hrvatskoj je u siječnju ove godine potrošnja u maloprodaji oslabila 0,3 posto na godišnjoj razini, što je već 11. mjesec zaredom kako je pala, no sporije nego proteklih mjeseci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u siječnju porasla za 4,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj 2019. pala za 0,3 posto.

To je već 11. mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, no blaže u odnosu na 3,2-postotni pad u prosincu.

Iz DZS-a napominju kako je to najblaži pad realnog prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini od ožujka 2020. godine.

Pritom je najviše porastao promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, za 5,6 posto. I u svim ostalim kategorijama ostvaren je godišnji rast prometa, izuzev u ostalim djelatnostima, gdje je zabilježen pad prometa po stopi od 8,7 posto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) promet ostao na istoj razini kao u siječnju 2020., pokazuju podaci DZS-a.

Analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) očekuju u svom osnovnom scenariju, ove godine očekuju stopu rasta maloprodaje od 4,5 posto,

“Iako će i u nastavku godine kretanja u maloprodaji i dalje biti otežana negativnim utjecajem pandemije, očekujemo kako će utjecaj izrazito niske baze već s podacima za ožujak doprinijeti nešto povoljnijim kretanjima što će podržati oporavak koji očekujemo u drugom tromjesečju. Navedena očekivanja uključuju povoljnu epidemiološku sliku i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva, jer upravo u drugom tromjesečju započinje uobičajena ovisnost o turizmu. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5 posto u 2021. godini,” ističu analitičari RBA. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design