Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

In Konferencije / savjetovanja
Top of the Funds

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne rezultate ostvarene u 2023. godini, koje tradicionalno dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK prema kriterijima Grupacije.

Ukupna neto imovina 108 UCITS fondova na kraju veljače 2024. iznosila je 2,4 mlrd. eura te je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren rast od 15,5 posto. U zadnjem kvartalu 2023. godine, nakon nekoliko godina pauze, tržište je postalo bogatije za nove novčane fondove koji djeluju po novoj regulativi EU-a.

Prema zadnjim raspoloživim podacima, u rujnu 2023. više od 247 tisuća građana imalo je udjele u UCITS fondovima, a prosječno ulaganje građana iznosilo je 6.589 eura. U prvih devet mjeseci 2023. broj građana koji ulažu u UCITS fondove bio je veći za 5 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja govorio je o aktualnim gospodarskim kretanjima u svijetu te očekivanjima po pitanju gospodarskog rasta i inflacije u EU i Hrvatskoj.

„Sve je više neizvjesnosti oko tempa smanjenja referentnih kamatnih stopa od strane američke središnje banke, US Federal Reserve, dok ekonomiju europodručja karakterizira vrlo spori gospodarski rast, a kineska ekonomija osjetno usporava. Hoće li se inflacija ipak spustiti unutar granice od 2 posto, također ostaje za vidjeti. Geopolitičkih tema ima na pretek i svi čekamo američke predsjedničke izbore prvog utorka u studenome“, rekao je Šaravanja i dodao da će za fond menadžere 2024. biti još jedna zanimljiva godina.

Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova, osvrnuo se na fondovsku industriju i najznačajnije aktivnosti Grupacije u protekloj godini.

„Investicijski fondovi snažno i dvojako doprinose tržištu kapitala omogućujući širokom krugu građana štednju na tržištu kapitala, sukladno osobnim sklonostima rizicima. S druge strane, ulažući tako prikupljenu imovinu u obveznice i dionice investicijski fondovi olakšavaju poslovanje i financiranje poduzećima te samoj državi. Želja nam je kroz širok spektar strategija fondova, koji su sve više orijentirani na promoviranje okolišnih i socijalnih čimbenika te u kombinaciji s digitalnim kanalima građanima, učiniti tržište kapitala što pristupačnijim i atraktivnijim“, kazao je Krstulović.

Nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Raiffeisen Classic, koju je ispred Raiffeisen Investa preuzela predsjednica Uprave Vesna Tomljenović Čičak.

Allianz Short Term Bond najbolji je kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a Allianz Portfolio i u 2023. godini je najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom. Nagrade je preuzela Ana Cvitan Penezić, članica Uprave Allianz Investa.

U kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Eurizon HR Equity Fond kojim upravljam Eurizon Asset Management Croatia, a nagradu je preuzeo Zoran Ilić, glavni fond menadžer.

Nagradu za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, koja je pripala fondu HPB Bond Plus, Zvonimiru Mariću, predsjedniku Uprave HPB Investa, uručila je Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav.

U kategoriji najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je fond ZB Future 2040 društva ZB Invest. Nagradu je preuzeo Zoran Pavlic, voditelj equitya.

Eurizon Asset Management Croatia proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u 2023., a priznanje je uručenu Marinu Hrešiću, predsjedniku Uprave.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja, na dan kada je rođen Abraham van Ketwich koji je prije 250 godina osnovao prvi investicijskih fond u svijetu pod nazivom „Zajednica je snaga“ i time postavio temelje fondovske industrije. U Hrvatskoj se ova manifestacija obilježava od 2015. godine kroz različite edukativno-informativne aktivnosti u organizaciji HGK i Udruženja, s ciljem približavanja investicijskih fondova građanima i povećanja financijske pismenosti u društvu.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

One commentOn Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design