EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura

In Bankarstvo
Dinko Lucić i Mark Davis

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.

Instrument podjele rizika osmišljen je kako bi omogućio EBRD-u da s partnerskim bankama podijeli dio rizika koji se javlja u financiranju lokalnih poduzeća, bilo da se radi o korporativnim ili malim i srednjim poduzećima (MSP-ima). EBRD će garantirati do 65 posto svakog pojedinačnog kredita koji PBZ odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete instrumenta. Prema Sporazumu obveza EBRD-a može doseći iznos od 75 milijuna eura.

Instrument podjele rizika jedan od tri osnovna financijska okvira EBRD-ove inicijative za mala i srednja poduzeća – programa posvećenog podršci i unaprjeđenje razvoja privatnog sektora. Partnerskim bankama EBRD nudi instrumente podjele rizika, s financiranjem ili bez financiranja, putem sufinanciranija ili osiguravanja jamstva po kreditima koje partnerska banka odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete.

Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za Srednju Europu je izjavio: “Drago nam je što uspostavljamo ovu suradnju s PBZ-om kojom ćemo proširiti mogućnosti financiranja rastućih tvrtki. Sudjelovanje PBZ u EBRD-ovom instrumentu podjele rizika omogućit će joj oslobađanje dijela kapitala i bolje upravljanje rizikom i tako olakšati kreditiranje realnog sektora.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a je izjavio: “PBZ je snažan, dugogodišnji partner EBRD-a u nizu različitih programa. Radujemo se što smo prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom novom instrumentu podjele rizika. Prepoznajući potrebu za fleksibilnijim i prilagođenim pristupom klijentima, ovim instrumentom želimo povećati našu sposobnost preuzimanja rizika i oslobađanja dijela kapitala, te tako odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju naši klijenti, kako korporativna tako i mala i srednja poduzeća, u dobivanju povoljnih izvora financiranja.”

Intesa Sanpaolo Grupa jedne od najvećih bankarskih grupacija u Europi. Privredna banka Zagreb d.d. po imovini druga je najveća bankarska i financijska grupacija u Hrvatskoj s tržišnim udjelom oko 20 posto u različitim segmentima poslovanja te je tržišni lider u mnogim područjima, poput kartičnog poslovanja i novih tehnologija, kontinuirano razvijajući nove i inovativne proizvode i usluge za građane, corporate i SME. PBZ je također centar izvrsnosti za mnoga područja bankarstva unutar Sektora inozemnih banaka supsidijara Grupe Intesa Sanpaolo te je tako postala i regionalni bankarski hub nakon stjecanja većinskog vlasništva banaka Intesa Sanpaolo u Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Facebook, LinkedIn, YouTube,Instagram, www.pbz.hr.

Jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška lokalnim malim i srednjim poduzećima putem neizravnog financiranja, uključujući i mehanizme podjele rizika, među su ključnim prioritetima EBRD-a u Hrvatskoj. Kao jedan od najvećih institucionalnih ulagača u zemlji, EBRD je uložio više od 4,7 milijardi eura u 248 projekata u Hrvatskoj – od toga više od 300 milijuna eura u 2023. godini – uglavnom u privatnom sektoru.

You may also read!

Andrija Topic

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu. Andrija

Read More...
Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design