Erste Group hitnim kreditima pruža podršku neprofitnim organizacijama u SIE tijekom Covid-19 krize

In Bankarstvo
Tina Sirotic

U okviru društveno odgovornog bankarstva, Erste Group osigurala je za neprofitne organizacije u SIE regiji pristup hitnim Covid-19 kreditima za obrtni kapital, pri čemu Zaklada Erste pokriva sve kamate na kredite tijekom 2021. godine.

Ova vrsta pomoći pokrenuta je u svibnju 2020. s ciljem podrške neprofitnim organizacijama, pogotovo onima koje djeluju na području zdravlja i socijalne skrbi. S obzirom na veliku potražnju koja dolazi iz društvenog sektora, Erste Group odlučio je produžiti ovu inicijativu do rujna 2021. Tijekom 2020. godine Erste Group dodijelio je 14 milijuna eura u obliku kredita, uključujući hitne kredite za obrtni kapital, više od stotini socijalnih poduzeća i neprofitnih udruga.

“Ova linija hitnih beskamatnih kredita uvelike je doprinijela prevladavanju teškoća u prethodnom razdoblju, te nas veseli činjenica da će i dalje biti dostupna u svim zemljama članicama Erste Groupa, uključujući i Hrvatsku. Općenito je prošla godina bila vrlo izazovna za sve, pa tako i za naše klijente u okviru društveno odgovornog bankarstva. Tijekom 2020., poseban naglasak u tom segmentu stavili smo na pružanje financijske i nefinancijske podrške neprofitnim organizacijama. Osim različitih edukacija u kojima je sudjelovalo više od 300 klijenata, prioritet nam je bio osiguravanje kvalitete portfelja naših klijenata, kao i očuvanje kontinuiteta financiranja. Tijekom 2020. poduzetnicima početnicima i neprofitnim organizacijama plasirali smo 12 milijuna kuna kroz oko 70 kredita, dok je istovremeno oko 70 klijenata realiziralo tzv. Covid odgodu otplate kredita kako bi što lakše prebrodili krizno razdoblje uzrokovano pandemijom.“ rekla je Tina Sirotić, voditeljica Službe društveno odgovornog bankarstva u Erste banci.

Inače, u posljednje četiri godine, otkad provodi program društvenog bankarstva, Erste banka financijski je podržala više od 225 klijenata s 37,8 milijuna kuna.

“Mnoge su neprofitne organizacije iskoristile krizu kao priliku – za digitalizaciju, za ponudu novih proizvoda i usluga ili za prikupljanje dodatnih sredstava. Za ostale, ovo je bila i ostaje prvenstveno kriza. Zbog toga smo odlučili pomoći u plaćanju kamata na kredite organizacija civilnog društva. Njihov je doprinos ključan za osiguravanje potpunog oporavka našeg društva nakon krize uzrokovane koronavirusom”, rekao je Mario Catasta, predsjednik Upravnog odbora Erste Zaklade.

Različita socijalna poduzeća i neprofitne udruge iskoristili su ove kredite oslobođene plaćanja kamata kako bi mogli nastaviti pružati podršku najranjivijim osobama u svojim društvima čak i tijekom krize uzrokovane koronavirusom.

„Pandemiju smo prihvatili kao priliku i da se posvetimo našim poduzetničkim idejama u cilju da Udruga postane samoodrživa, odnosno da se transformira u društveno poduzeće. Upravo tako smo došli i do Erste banke koja je pokazala sluh i interes kad smo pristupili sa svojom poslovnom idejom. Korištenjem kredita oslobođenog plaćanja kamata, bili smo u mogućnosti adaptirati i opremiti vlastiti Centar za obrazovanje mladih te iskoristiti svaku kunu kako bismo podigli životni standard najranjivijih društvenih skupina u našoj lokalnoj zajednici”, rekao je Vlado Odribožić, predsjednik Pozitive Samobor u Hrvatskoj.

Bankarstvo koje je bitno: Aktivnosti društveno odgovornog bankarstva Erste Groupa rezultirale su stvarnim učincima
grafDruštveno odgovorno bankarstvo Erste Groupa podržava poduzetnike početnike, mikropoduzeća, društvene organizacije i osobe koje se suočavaju s financijskim poteškoćama. Kako prvi pokretač i lider u društveno odgovornom bankarstvu u regiji SIE, Erste Group je već odobrio gotovo 380 milijuna eura putem gotovo 20.000 kredita za financiranje mikro poduzetnika i poduzetnika početnika, kao i društvenih organizacija. Aktivnosti društveno odgovornog bankarstva Erste Groupa osigurale su potporu za preko 35.000 klijenata u obliku financijskih sredstava, edukacije i/ili mentorstva te su pomogle otvoriti i očuvati preko 45.000 radnih mjesta diljem regije.

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design