Fortenova grupa dobila odobrenje za koncentraciju Mercatora u Srbiji

In Tvrtke i tržišta
Fortenova grupa

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila je u petak Fortenova grupi namjeru stjecanja kontrole nad društvom Poslovni sistem Mercator Ljubljana i na tržištu Republike Srbije, objavili su u petak iz Fortenove.

“Tom je odlukom srbijanske Komisije Fortenova grupa u cijelosti zadovoljila regulatorne preduvjete dobivanja odobrenja za namjeru koncentracije Mercatora od nadležnih nacionalnih regulatornih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja na svim teritorijima na kojima je to bilo potrebno – Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije”, navodi se u priopćenju Fortenove.

Napominju i kako je odobrenjem koncentracije od strane Europske komisije taj preduvjet zadovoljen i za područje cijele Europske unije.

U rujnu lani, naime, Europska komisija bezuvjetno je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, odobrila Fortenovi stjecanje kontrole nad Mercatorom, smatrajući da transakcija ne izaziva zabrinutost u pogledu tržišnog natjecanja u Europskom gospodarskom prostoru.

Komentirajući odluku Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije, glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabis Peruško rekao je da je tom odlukom otklonjena još jedna formalna prepreka za realizaciju prijenosa Mercatora na Fortenova grupu, koju očekuju krajem ožujka ove godine.

“Prijenos dionica s Agrokora na Fortenova grupu omogućit će nam konsolidaciju i daljnji razvoj naše regionalne maloprodajne mreže”, istaknuo je Peruško.

Inače, iz Fortenove su jučer izvijestili da će dioničari Fortenova grupe na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u petak 12. ožujka, glasati o važnim odlukama vezanim uz prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu.

Ključne odluke koje će se naći pred dioničarima odnose na prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu. Ako one budu izglasane, Fortenova grupa dobit će odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana sa HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje bi se koristilo za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama.

Dioničari će također odlučivati i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi. Ukoliko zamjena dionica bude odobrena, na Fortenova grupu će se prenijeti 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu te ruske banke. Tom bi zamjenom udio Sberbanka u vlasništvu Fortenova grupe narastao na 44 posto. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design