Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili tek neznatno povećati opskrbu u travnju, odgodivši opsežnije poteze do značajnijeg oporavka potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,75 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,49 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,49 dolara višoj cijeni, od 65,32 dolara.

Poticaj tržištima bila je jučerašnja odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da neće povećavati proizvodnju u travnju, uz manja izuzeća za Rusiju i Kazahstan.

“OPEC+ se odlučio za oprez… odlučili su povećati proizvodnju u travnju za samo 150 tisuća barela dnevno, dok su tržišni akteri očekivali povećanje za 1,5 milijuna barela dnevno”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Investitore je iznenadilo što je Saudijska Arabija dobrovoljno odlučila i u travnju smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno, unatoč rastu cijena nafte u prošla dva mjeseca zahvaljujući programu cijepljenja protiv covida 19 širom svijeta.

“To što OPEC neće povećati opskrbu u travnju znači manje zalihe nafte ne samo u travnju već u cijeloj 2021. i u dijelu 2022. godine, čak i ako se opskrba u svibnju poveća”, objašnjava Bjarne Schieldrop iz SEB-a. “Igraju na kartu cijene nauštrb obujma, dok imaju priliku”, dodao je Schieldrop.

Analitičari pak prilagođavaju prognoze cijena kako bi odražavale kontinuirano ograničenje opskrbe iz OPEC+ i smanjenu proizvodnju američkih proizvođača nafte iz škriljaca, koji režu potrošnju kako bi povećali povrat investitorima.

Goldman Sachs povisio je tako procjene cijene barela u Londonu za pet dolara, na 75 dolara u drugom, te na 80 dolara u trećem tromjesečju. UBS je povisio prognozu cijene na londonskom tržištu u drugoj polovini godine na 75 dolara, te na 72 dolara u SAD-u.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,26 dolara, što znači da je ojačala 2,11 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design